Kozmetik ürünlerde bakteriyel ve fungal kontaminasyonun klasik yöntemler ve PCR yöntemi kullanılarak saptanması
Detection of bacterial and fungal contamination in cosmetic products using conventional and polymerase chain (PCR) techniques
  1. Tez No: 149603
  2. Yazar: AYLİN YAVAŞAL ÇARIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetik, mikrobiyal kontaminasyon, identifikasyon, PCR, Escherichia coli Pseudomonas aeruginosa, Stapylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Cosmetic, Microbial contamination, Identification, PCR, E. coli, P. aeruginosa, S. aureus, S. typhimurium
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
V ÖZET KOZMETİK ÜRÜNLERDE BAKTERÎYEL VE FUNGAL KONTAMİNASYONUN KLASİK YÖNTEMLER VE PCR YÖNTEMİ KULLANILARAK SAPTANMASI. Uzm. Ecz. ÇARIKÇI (YAVAŞAL), Aylin İ. Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun UÇAR Ekim 2004 Bu çalışmada Türkiye'de kozmetik ürün satan firmalara ait 43 adet hiç açılmamış, 84 adet kullanılmış toplam 127 adet kozmetik ürün ile çalışılmıştır. Ürünler ambalaj tiplerine göre smıflandınlmıştır. Kozmetik ürünlerde hem Türk standartları hem de Amerikan farmakopesine göre bulunmaması gereken, patojen bakteriler olan Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Stapylococcus aureus ve patojen bir maya olan Candida albicans' m aranması amaçlanmış, ancak Salmonella typhimurium ve Candida albicans örneklerden izole edilemediğinden, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Stapylococcus aureus hem klasik yöntemlerle hem de moleküler biyolojik yöntemlerle tanılanıp, yöntemler arasında korelasyon varlığının kontrolü yapılmış hem de standart organizmalarla ürünler kontamine edilerek direkt olarak ürünlerden bakteriler saptanmıştır.VI Ürünlerde en az kontaminasyon spreylerde, en fazla kontaminasyon ise kavanoz ve tüp ambalajlı ürünlerde görülmüştür. Kullanılmamış ürünlerde %28,57 ve kullanılmış ürünlerde % 63,88 oranı ile ambalaj grupları içinde bakteri kontaminasyon oram en yüksek olan grup kavanozlar olmuştur. Toplam 127 adet örnekten 43 kullamlmamış kozmetik ürün örneğinin %18,60'mda bakterilerle sadece %2,33' ünde mayalarla kontaminasyon saptanmıştır. Kullanılmamış kozmetik ürünlerin sadece 1 tanesinde gramda 10 'ü aşan koloni sayısı saptanmıştır. Denemeye alman 127 örneğin hiçbirinde Salmonella genusunun hiçbir türüne ve Candida albicans mayasına rastlanmamıştır 2 adet kullamlmış kavanoz ambalajlı üründe Escherichia coli, kullanılmamış 1 tüp, kullamlmış 1 pompalı şişede Pseudomonas aeruginosa, kullamlmış 1 tüp ve 1 kavanoz ambalajlı üründe Stapylococcus aureus' a rastlanmıştır. Klasik yöntemlerle tanısı yapılan bakterilerin saptanması, moleküler biyolojik yöntemlerle de aynı sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Detection of Bacterial And Fungal Contamination In Cosmetic Products Using Conventional and Polymerase Chain Reaction (PCR) Techniques. Pharm. Çarıkçı (Yavaşal), Aylin 1. PhD Thesis, Department of Biology Supervisor: Prof Dr Füsun Uçar October, 2004 In this study, A total of 127 cosmetic products, 43 from packed and 84 from used cosmetic products obtaining from several cosmetic companies in Turkey, were used. The products classified according to their packaging type. In the cosmetic product, pathogene bacteria, which do not supposed to be such as Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and pathogene yeast Candida albicans, were screened. E. coli, P. aeruginosa, S. aureus were detected by both clasical and PCR methodes and correlation between, methodes were detected. Products were contaminated with standart organisms. Low level of contamination were detected in sprey products and high level of contamination were detected in jar packed product. Contamination in unused package was 28.57% and in used one 63.88%.vm Out of 127 sample, 43 used sample were detected contaminated with bacteia. In unused samples, contamination were detected only yest with 2.33% ratio. In unused cosmetic products, only one were detected microorganism in dilution of 103 in gram. Any species of Salmonella sp. and Candida albicans were not detected in the 127 sample. Escherichia coli was detected in two of used jar package, Pseudomonas aeruginosa was detected in one unused tube package and one used pomp- top package and S. aureus were detected in one used tube package one unused jar package. The same results were obtained in both classical and PCR methods.