Zeytin karasuyunun fiziksel ve biyolojik yöntemlerle iyileştirilmesi
Remediation of olive mill waste water (OMW) by biotechnological and physico-chemical methods
  1. Tez No: 149606
  2. Yazar: FULYA ERGUN ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FAZİLET VARDAR SUKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin karasuyu, Trametes versicolor, fenolik bileşikler, adaptasyon, lakkaz, Olive mill waste water, Trametes versicolor, Phenolic compounds, adaptation, laccase
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
V ÖZET ZEYTİN KARASUYUNUN FİZİKSEL VE BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE İYİLEŞTİRİLMESİ Doktora Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Biyokimya Mühendisliği Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN Aralık, 2004, 355 sayfa Bu projenin amacı, zeytin karasuyunda (ZKS) bulunan toksik özelliğe sahip fenolik bileşiklerin giderimi, koyu renginin ve yüksek organik yükünün fiziksel-kimyasal ve biyolojik yöntemlerle uzaklaştırılması ayrıca bunun yarımda enzim gibi yüksek katma değerli ürün elde edilmesidir. Çalışmada ZKS'nin biyolojik yöntemle kirletici bileşenlerinin giderilmesi için seyreltilme yapılmadan, ön işlem görmeden ve besin maddesi ilave edilmeden çalışmalar yapılmış ve Trametes.versicolor ZKS'ye adapte edilerek fenol giderimi açısından başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca adsorban ve hidrojen peroksit ile fiziksel-kimyasal çalışmalar yapılmış, aktif karbon fenol gi derinlinde, hidrojen peroksit ise renk açılımında başarılı sonuçlar vermiştir. ZKS'nin bir tek yöntemle tüm kirleticilerden armdınlamayacağı görülmüş ve ikincil uygulamalar yapılmıştır. Fiziksel-kimyasal ve biyolojik uygulamalarda aktif karbon, Trametes versicolor ve hidrojen peroksitin ardı ardına kullanıldığı çalışmada en iyi sonuçlar elde edilmiştir. İki biyolojik uygulamanın yapıldığı çalışmalardan Adapte Trametes.versicolor ve Funalia trogii ile yapılan uygulamada başarılı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT REMEDIATION OF OLIVE MILL WASTE WATER (OMW) BY BIOTECHNOLOGICAL AND PHYSICO- CHEMICAL METHODS PhD in Biochemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN December, 2004, pages 355 The aim of this project was to remove phenolic components, dark color and high organic load of olive mill waste water using physical- chemical and biological techniques and also to obtain high value added products such as enzymes and single cell protein. In the biological treatment part of this study, Trametes versicolor was adapted to OMW and so that it could be used for biological treatment without dilution, pretreatment and any addition of nutrients. This study was successful in terms of removal of phenolic compounds. Physico-chemical techniques were applied to OMW. Activated carbon was found to be the most effective adsorbent on removal of phenolitfs and hydrogen peroxide exhibited a high decolorization ratio. It was concluded that, OMW can not be treated in single step process, therefore secondary and tertiary treatment were tried. When physico-chemical and biological treatments were applied, consecutively in three stages, activated carbon, biological treatment with Trametes versicolor and hydrogen peroxide were found to be the most effective on dephenolization and decolorization of OMW. When two different biological treatments were combined, it was found that the best results were obtained when both Adapted Trametes versicolor and Funalia trogii were applied, jointly.