Nöral tüp defektli fetuslarda telomer boyu ve telomeraz ekspresyonu
Telomere length and telomerase expression of foetuses with neural tube defect
- Tez No: 149608
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET GÜRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Telomer, telomeraz, nöral tüp defekti, hTERT, hTR, Telomere, telomerase, neural tube defect, hTERT, hTR, Q-FISH, Southern blot
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET NORAL TUP DEFEKTLI FETUSLARDA TELOMER BOYU VE TELOMERAZ EKSPRESYONU TÜRKOĞLU PAGY, Gülgün Doktora Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmet GÜRHAN Haziran 2004 Bu çalışmada, nöral tüp defektli fetuslarda telomer boyu ve telomeraz ekspresyonu incelenmiştir. Telomer boylan; Southern Blot ve Q-FISH yöntemleri ile, telomeraz ekspresyonu ise hTERT ve hTR ölçümleri ile saptanmıştır. Q-FISH ve hTR ölçüm sonuçlan, nöral tüp defektli olgularda telomerlerin daha kısa olduğunu göstermiştir. Dünya' da ilk kez yapılan bu çalışmanın sonuçlan istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Elde edilen bulgular, prenatal tam literatürüne katkıda bulunmuş ve bir devam niteliğinde olacak olan detaylı bir moleküler çalışmanın gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TELOMERE LENGTH AND TELOMERASE EXPRESSION OF FOETUSES WITH NEURAL TUBE DEFECT TÜRKO?LU PAGY, Gülgûn Ph.D. Thesis, Biotechnology Department Thesis Supervisor: Associate Professor İsmet GÜRHAN June 2004, 108 pages In this study, telomere length and telomerase expression of foetuses with neural tube defect was investigated. Telomere length was determined by Southern blot and Q-FISH techniques and hTERT/hTR values were obtained for telomerase expression. According to the results obtained by Q-FISH and hTR measurements; foetuses with the anomaly had shorter telomeres (p>0.001). However, Southern blot results revealed that control group had shorter telomeres (5-10 kb) than the study group (8-12).