Sofralık sultani üzümlerde furgal kaynaklı çürüklük patojenlerinin saptanması ve İn Vitro koşullarda etkili fungisitlerle önlenmesi üzerinde incelemeler
Studies on determination of fungal pathogens causing rots on sultanina table grapes and their control with fungicides İn Vitro conditions
- Tez No: 149619
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ DELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salkım çürüklük patojenleri, A. alternata, A. niger, B. cinerea, kimyasal savaşım, fungisit, bağ hastalıkları, Bunch decay pathogens, A. alternata, A. niger, B. cinerea, chemical control, fungicides, grape diseases
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET SOFRALIK SULTANİ ÜZÜMLERDE FUNGAL KAYNAKLI ÇÜRÜKLÜK PATOJENLERİNİN SAPTANMASI VE İN VİTRO KOŞULLARDA ETKİLİ FUNGİSİTLERLE ÖNLENMESİ ÜZERİNDE İNCELEMELER KOPLAY, Cenk Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz DELEN Şubat 2004, 107 sayfa Bu çalışmada, Türkiye üzüm yetiştiriciliğinde önemli zararlar oluşturan salkım çürüklük patojenlerinin saptanması ve bu patojenlerin etkili fungisitlerle engellenmesi olanakları araştırılmıştır. İki yıl boyunca yapılan izolasyonlar sonucu, Alternaria alternata, Aspergillus niger ve Botrytis cinerea izolatlarmın vejetasyonun her döneminde en fazla bulunan çürüklük patojenleri olduğu ve B. cinerea'nm erken dönemde latent infeksiyonlar da oluşturabildiği saptanmıştır. Bu patojenlerin, miselyal gelişimine ve spor çimlenmesine karşı 1 1 fungisitin etkililiği in vitro koşullarda ve daha sonra da dane testleriyle araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, seçilen izolatlarla yapılan dane testlerinde pyrimethanil her üç patojene, fenhexamid ve triforine B. cinerea 'ya, tebuconazole A. niger'e, çaptan ise A. alternata' 'ya yüksek etkililik göstermiş, diğer fungisitlerin etkililikleri ise daha düşük oranlarda bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, bağlarda ölükol, mildiyö ve külleme ile yapılacak bilinçli bir savaşımın, salkım çürüklük patojenlerini de önlemede yardımcı olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON DETERMINATION OF FUNGAL PATHOGENS CAUSING ROTS ON SULTANINA TABLE GRAPES AND THEIR CONTROL WITH FUNGICIDES IN VITRO CONDITIONS KOPLAY, Cenk MSc in Plant Protection Advisor: Prof. Dr. Nafiz DELEN February 2004, 107 pages In this study, it was examined the possibilities of the determination on important bunch rot pathogens causing losses on grapes in Turkey and, controlling of these pathogens with effective fungicides. As a results of isolation studies for two years, it was determined that Alternaria alternata, Aspergillus niger and Botrytis cinerea isolates were found the most frequent pathogens in all vegetation stages of grapes. On the other hand, B. cinerea could be able to make latent infections on early season. The effectiviness of eleven fungicides on mycelial growth and spore germination of these pathogens were tested in vitro conditions and on berries. According to the berry tests results carried out with selected isolates of these pathogens, pyrimethanil against all three pathogens, fenhexamid and triforine against B. cinerea, tebuconazole againts A. niger and çaptan against A. alternata showed high efficacy. The effectiviness of the other fungicides were found low levels. According to the these results, it was determined that the conscious management strategies against Phomopsis cane and leaf spot, downy mildew and powdery mildew in vineyard may be also help on preventing bunch decay pathogens.