Klasik çok boyutlu ölçeklendirme analizi (CMDS)'ne alternatif olarak geliştirilen yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of the methods which are developed as alternative for classical multidimensionel scaling analysis (CMDS)
  1. Tez No: 149618
  2. Yazar: BAŞAK ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞANSLI ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Boyutlu Ölçeldendirme, Tekrarlı Çok Boyutlu ÖlçeMendirme, Ağırlıklandrnlmış Çok Boyutlu Ölçeklendirme, Multidimensional Scaling, Replicated Multidimensional Scaling, Weighted Multidimensional Scaling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET KLASİK ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLENDİRME ANALİZİ (CMDS)'NE ALTERNATİF OLARAK GELİŞTİRİLEN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜLKER, Başak Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Şanslı ŞENOL Aralık 2004, 99 Sayfa Bu çalışmada, bilinen çok değişkenli istatistik analiz yöntemlerin gerek duyduğu dağılım varsayımlarının sağlanamadığı durumlarda dikkat çeken Klasik Çok Boyutlu Ölçeklendirme Analizi (CMDS) incelenmiştir. İncelenen birimler arasındaki uzaklık değerlerine dayanarak, tamamen yorumlanması kolay görsel sonuçlar elde edilmesini olanaklı kılan bu yöntem, uygulama aşamaları ile birlikte tanımlanmıştır. CMDS Analizi'ne alternatif olarak geliştirilen Tekrarlı Çok Boyutlu ÖlçeMendirme (RMDS) ve AğırlıMandırılmış Çok Boyutlu Ölçeklendirme (WMDS) Analizleri de irdelenmiştir. Son olarak, Ege Bölgesi Dersi Sanayi'nin Çevresel Faktörler Açısından Değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan saha çalışmasında yöntemin uygulanmasına çahşılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT COMPARISON OF THE METHODS WHICH ARE DEVELOPED AS ALTERNATIVE FOR CLASSICAL MULTIDIMENSIONAL SCALING ANALYSIS (CMDS) ÜLKER, Başak M.Sc. in Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şanslı ŞENOL December 2004, 99 Pages Li this study, we examined the Classical Multidimensional Scaling (CMDS) Analysis, which can be carried out in the situations that required distribution assumptions for the multivariate statistical methods can not be achieved. This method, providing completely visual solutions by using distance values between the objects, is defined with its application stages. Also, Replicated Multidimensional Scaling Analysis (RMDS) and Weighted Multidimensional Scaling (WMDS) Analysis are denoted as alternative methods. Finally, method is applied in a case study which is about the evaluation of the Aegean Region Leather Industry from the point of view of environmental agents.