Biologial denitrification using natural organic substances in fixed bed columns
Sabit yataklı kolonlarda doğal organik maddelerin kullanımı ile biyolojik denitrifikasyon
- Tez No: 149634
- Danışmanlar: PROF.DR. BİKEM ÖVEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik denitrifikasyon, içme suyu, sabit yataklı kolon, doğal organik maddeler, yosun, meyan kökü, kargı, zehirlilik testleri, cress, ağır metaller, pestisit, tuzlar, Biological denitrification, drinking water, fixed bed column, natural organic substances, Gracilaria, liquorice, giant reed, toxicity testing, cress, heavy metals, pesticides, salts
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET SABİT YATAKLI KOLONLARDA DOĞAL ORGANİK MADDELERLE BİRLİKTE BİYOLOJİK DENİTRİFİKAS YON ÖZGEN, Sibel MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bikem Övez Ağustos, 2004, 122 sayfa Bu çalışmanın ilk bölümünde amaç, dikey yukarı akışlı sabit yataklı bir kolondaki nitrat uzaklaştınlmasma etki eden değişik parametrelerin incenlenmesidir. Yosun, kargı ve meyan harici karbon kaynağı olarak kullamlmaktadır. incelenen parametreler; organik karbon kaynağının verimi, sabit yataklı reaktördeki organik karbon kaynağının etkisi, besleme çözeltisinin nitrat değeri ve besleme çözeltisinin debisidir. Nitrat konsantrasyonları spektrofotometrik yöntemler kullanılarak ölçülmüştür. Yapılan deneyler göstermiştir ki, denenen doğal organik maddeler içme suyunun biyolojik denitrifikasyonunda daha ucuz alternatifler olarak kullanılabilirler. Çalışmanın ikinci bölümünde, cress tohumlan kullanılarak zehirlilik deneyleri yapılmıştır. Bu bölümde amaç; değişik sentetik medyumların (pestisitler, üre, tuzlar, ağır metallerin) ve doğal organik madde (meyan, kargı ve yosun) ilavesinin kök uzaması üzerindeki etkilerini incelemekti. Yapılan deneylere bağlı olarak, zehirlilikler belirlenmiş ve sonuçlar göstermiştir ki, cress değişik zehirlilik ortamlarına karşı duyarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT BIOLOGICAL DENITRIFICATION USING NATURAL ORGANIC SUBSTANCES IN FIXED BED COLUMNS ÖZGEN, Sibel MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bikem Övez August, 2004, 122 pages In the first part of this study, the aim is to investigate the effects of different parameters on the nitrate removal in a vertical fixed-bed up-flow reactor utilizing the natural organic substances as a carbon source. Gracilaria, liquorice and giant reed are employed as the external carbon source for denitrification. The parameters investigated are; the efficiency of organic carbon source, the effect of amount of carbon source in the fixed bed reactor, the nitrate concentration in feed solution, and the feed solution flow rate. Nitrate concentrations are measured by using spectrophotometric methods. Results showed that these natural organic carbon sources could be used as a cheaper alternative in biological denitrification drinking water. In the second part of the study toxicity test experiments were investigated using water cress seed. In this part of the study, the aim was to investigate the effect of different synthetic mediums, (salts, urea, pesticides, heavy metals) and natural organic substances {Gracilaria, liquorice, and giant reed) on root length elongation. Relative toxicities were determined according to the experiments and the results show that water cress is sensitive to different toxic environments.