Adsorption behavior of mixed rhamnolipid keratin systems at water/air interface
Rhamnolipid-keratin sistemlerinin su/hava yüzeyinde sergilediği adsorpsiyon davranışları
- Tez No: 149636
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜNSELİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keratin, rhamnolipidler, sodyum dodesil sülfat, adsorpsiyon, yüzey gerilimi, Keratin, rhamnolipids, sodium dodecyl sulfate, adsorption, surface tension
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
V ÖZET RHAMNOLİPİD KERATİN SİSTEMLELERININ SU/HAVA ARA YÜZEYİNDE SERGİLEDİĞİ ADSORPSİYON DAVRANIŞLARI SEZGİN, Ö. Emre Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Günseli ÖZDEMİR Eylül 2004, 85 sayfa Bu çalışmada tavuk tüyünden saf keratin elde edilerek, yeni kulamm alanları aranan biyolojik olarak üretilmiş rhamnolipidlerin keratin moleküllerine adsorplanma özellikleri araştırılmıştır. Uzun bir prosedürle safsızlıklanndan arındırılan keratin, değişik ramnolipid konsantrasyonlarında hazırlanmış çözeltilere üç farklı miktarda ilave edilerek keratin-rhamnolipid etkileşimi pH=6.2 ortamında incelenmiştir. Bu inceleme için çözeltilerin yüzey gerilimleri ölçülmüştür. Genel olarak literatürdeki protein yüzey aktif madde etkileşimini inceleyen çalışmalarda hep sodyum dodesil sülfat (SDS) referans yüzey aktif madde olarak kullanıldığı için bu çalışmada da yukarıdaki ölçümler SDS çözeltileri ile tekrarlanmıştır. İlaç ve kozmetik uygulamalarında ortam pH değeri 5 - 5,5 civarında olduğu için tüm çalışmalar pH=5'e asetatVI tamponu ile ayarlanmış yeni çözeltiler hazırlanarak tüm çözeltilerin adsorplanma davranışları tekrar incelenmiştir. Yapılan ölçümler yüzey aktif madde moleküllerinin keratinin çözünürlüğünü arttırdığım ve çözeltide keratin-yüzey aktif madde kompleksi oluştuğunu göstermiştir. Düşük konsantrasyonlarda RL ilavesinde keratin-RL komleksi sonucu oluşan hidrofobik yapının çözelti- hava arayüzeyini kaplayarak yüzey gerilimini düşürdüğü, yüksek RL ilavesinde ise keratin moleküllerinin yüzeyden uzaklaşarak çözeltiye geçtiği gözlenmiştir. Düşük konsantrasyonlarda SDS ilavesinde ise keratin-SDS komleksi sonucu oluşan hidrofobik yapının yine çözelti- hava arayüzeyini kaplayarak yüzey gerilimini düşürdüğü gözlenmiştir. Yüksek konsantrasyonlarda SDS ilavesinde ise keratin moleküllerinin yüzeyde kalmaya devam ettiği saptanmıştır. Çözeltiler asetat tamponu ile pH=5'de hazırlanmış ve keratin-yüzey aktif madde etkileşimi bu ortamda incelenmiştir. pH=5'te ölçülen tüm yüzey gerilimi eğrileri pH=6'da ölçülen yüzey gerilimi eğrilerinin allında elde edilmiştir. Çözeltilerin CMC değerleri de düşmüştür. Yalnız yüksek yüzey aktif madde ve yüksek keratin karışımının olduğu çözeltilerde keratin yüzeyi kaplayan yüzey aktif maddelerin bir kısmın da çözeltiye almış ve yüzey gerilimi eğrileri daha az yüzey aktif bir özellik göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ADSORPTION BEHAVIOR OF MIXED RHAMNOLD7D3 KERATIN SYSTEMS AT WATER/AIR INTERFACE SEZGİN, Ö. Emre MSc in Chemical Engineering Supervisor: Ass. Prof. Dr. Günseli Özdemir September 2004, 85 pages In this thesis, pure keratin was extracted from chicken feather and the adsorption properties of biologically produced rhamnolipids onto keratin molecules were investigated in order to find new application fields for rhamnolipids. Keratin that was extracted purely by a long procedure was added to rhamnolipid solutions of varying concentrations in three specific amounts and keratin-rhamnolipid interaction was investigated at pH=6.2. For this investigation the surface tensions of the solutions were measured. Since the studies in the literature that have dealt with the protein-surface active agent interactions used sodium dodecyl sulfate (SDS) as reference surface active agent, all thevm measurements above were repeated for SDS solutions. Since the pH environment is around 5-5.5 in applications of drug and cosmetic industries, all experiments were done also at pH=5 with solutions that were prepared by using acetate buffer. The measurements showed that the surfactant molecules have increased the solubility of keratin and surfactant-keratin complexes were formed in the solutions. At low rhamnolipid concentrations the added amount of keratin decreased the surface tension as a result of the hydrophobic keratin-rhamnolipid complexes formed which have covered the solution-air interface. At high keratin ratios keratin-rhamnolipid complexes were removed from the interface at moderate RL concentrations and have gone through the bulk-phase. At low SDS concentrations the keratin-SDS complexes also decreased the surface tension by covering the solution-air interface as a result of the hydrophobic nature of these complexes. At high SDS concentrations and keratin ratios, it has been observed that the complexes still exist in the interface. The solutions prepared at pH=5 showed lower surface concentration values compared to that measured at pH=6.2. Parallel to this behavior the CMC values of the solutions at pH=5 were also decreased.