Catalytic oxidation of methanol to formaldehyde
Metanolün katalitik oksidasyonuyla formaldehit eldesi
- Tez No: 149637
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN SAMİ ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: formaldehit üretimi, metanol oksidasyonu, sabit yataklı katalitik reaktör, formaldehyde production, methanol oxidation, fixed bed catalytic reactor
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
V ÖZET Bu çalışmada, metanolün formaldehite oksidasyonu, laboratuvar tipi sabit yataklı katalitik bir reaktörde incelenmiştir. Bu gaz fazı reaksiyonunda alüminyum oksit ve silika taşıyıcı üzerinde, (Mo/Fe)=1,5 ; 3 ve 5 oranlarındaki katalizörler kullanılmıştır. Her tip katalizör için sıcaklık 250-375°C aralığında, reaktörde kalma süresi (W7FAo) 50.63; 33.75 ; ve 20.25 g/(mol/saat) değerlerinde değiştirilerek optimum çalışma koşulları belirlenmiştir. Deneyde kullanılan düzenek, ön ısıtıcı, reaktör ve yoğuşturucu olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Optimum çalışma şartları tespit edildikten sonra kinetik deneylere başlanmıştır. Kinetik deneyler silika taşıyıcı üzerinde Mo/Fe=5 oranındaki katalizörle yine altı ayrı sıcaklık için yapılmıştır. Kinetik çalışma önce dış ve iç kütle transferi etkilerinin araştırılmasıyla başlamıştır. Daha sonra, yedi ayrı reaksiyon mekanizması incelenmiş ve bu oksidasyon reaksiyonunun, bu yedi mekanizma içinde en uygun olan yüzey reaksiyonu mekanizması tarafından kontrol edildiği saptanmıştır. Buna bağlı olarak gerekli reaksiyon parametreleri de hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this study, catalytic oxidation of methanol to formaldehyde was investigated in a laboratory type fixed bed catalytic reactor. For this gas phase reaction iron-molybdate catalysts supported by silica or alumina with (Mo/Fe) ratios of 1.5, 3 and 5 were used. In order to obtain the optimum conditions, for each catalyst type, six different temperatures at a range of 250- 375°C at three different space times (W/FAo) 50.63; 33.75 and 20.25 g/(mol/h) were tried. Experimental set-up is mainly consisted of preheater, reactor and condenser. After determining the optimum conditions for this reaction, kinetic experiments were started. Kinetic experiments were performed on (Mo/Fe)=5, silica supported catalyst. Kinetic study was started by searching for the effects of external and internal mass transfer resistances. Then, seven kinetic reaction mechanisms were searched for and the mechanism controlled by surface reaction was found as the suitable reaction mechanism. Also, required kinetic parameters were obtained.