Prolin ile modifiye edilmiş pankreatik lipazın karekterizasyonu
Characterization of pacreatic lipase modified with proline
  1. Tez No: 149643
  2. Yazar: SERAP EVRAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZMİ TELEFONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: domuz pankreatik lipaz, lipaz modifikasyonu, lipaz stabilitesi, porcine pancreatic lipase, lipase modification, lipase stability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET PROLİN İLE MODİFİYE EDİLMİŞ PANKREATİK LİPAZIN KARAKTERİZASYONÜ EVRAN, Serap Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof.Dr.Azmi Telefoncu Ocak 2004, 51 sayfa Domuz pankreatik lipazı (EC 3.1.1.3), yağ-su ara yüzeyinde fonksiyon gösterdiği için endüstriyel öneme sahip enzimlerden biridir. Bu enzimin endüstriyel proses koşullarına karşı daha kararlı hale getirilmesinin bir yolu kimyasal modifikasyondur. Bu çalışmada domuz pankreatik lipazı, üzerindeki serbest amino grupları ile, Z-prolinin l-etil-3-(3-dimetilaminopropil) karbodiimid (EDC) ile aktive edilmiş karboksil grupları arasında amid bağı oluşumu yoluyla modifiye edilmiştir. Lipaza değişik oranlardaki L-prolin bağlanmıştır. Modifikasyon düzeyi 2,4,6-trinitrobenzensülfonik asit (TNBS) ile ve lipazdaki serbest amino gruplarının azalan miktarına dayanarak belirlenmiştir. Z-prolinin seçilme nedeni kendine has yapısal özellikleri, amino gruplarının korunmuş olması ve lipaz molekülünün hareketini kısıtlayarak protein konformasyonunu etkilemesi sonucu lipazı pH ve sıcaklıktaki değişimlere karşı daha kararlı kılmasıdır. Modifikasyon sonucu domuz pankreatik lipazı alkali pH'da pH stabilitesi ve optimum pH, yüksek sıcaklıklarda termal kararlılık gibi yeni ve endüstride kullanılması açısından avantajlı fizikokimyasal özellikler kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF PANCREATIC LIPASE MODIFIED WITH PROLINE EVRAN, Serap Master of Science Thesis, Biochemistry Department Supervisor: Prof.Dr.Azmi Telefoncu January, 2004, 51 pages Porcine pancreatic lipase (EC 3.1.1.3) is one of the most industrially important enzymes for which it functions almost at the oil-water interface. One of the methods which are used for making the enzyme more stable under process conditions is chemical modification. In this study porcine pancreatic lipase was modified by Z-prolin via the constitution of amide bonds between the free amino groups of lipase and the carboxyl groups of Z-proline which had been activated by l-ethyl-3-(3- dimethylaminopropyl)carbodiimide (EDC). Different amounts of L-proline was bounded to lipase. Modification degree was determined by 2,4,6-trinitrobenzene sulphonic acid (TNBS) and the decrease in free amino groups on lipase. The reason for choosing Z-proline was its unique structural characteristics, protected amino groups and its effect on protein conformation by reducing the flexibility of lipase molecule, so achieving the stabilization against changes in pH and temperature. As a result of modification it was shown that porcine pancreatic lipase had new physicochemical characteristics such as pH stability and optimum pH at alkaline pH; thermal stability at elevated temperatures which are useful for industrial applications.