Semantic web application: Ontology-driven recipe querying
Anlamsal Ağ uygulaması: Ontolojide odaklı yemek tarifi sorgulaması
- Tez No: 149660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sütun yerdeğiştirmeli şifreleme yöteminin çözümlemesi, dil istatistikleri, ikili harf sıklık bilgileri, otomatik anahtar uzunluğu tahmini, Columnar transposition cryptanalysis, language statistics, digraph frequencies, automatic key length detection
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET DİL İSTATİSTİKLERİ KULLANILARAK SÜTUN YERDEĞİŞTİRMELİ ŞİFRELEME ÇÖZÜMLEMESİ YILMAZ, Evren Gökhan Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü, Bitirme Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ Eylül 2004, 30 sayfa Bu projede, sütun yerdeğiştirmeli şifreleme yöntemi ile şifrelenmiş metnin, o metine kaynak olan dilin üciti harf istatistikleri kullanılarak çözümlemesi mcelenmiştir. Şifreli metinlerin çözümlenmesi için mevcut yöntemler incelenmiş, geliştirilen algoritmalar bilgisayar ortamında programlanmış ve kullanıcı etkileşimi ile güçlendirilmiştir. Proje kapsamında kaynak dil olarak Türkçe ve İngilizce kullanılmıştır. Geliştirilen program, metin uzunluğu 50-500, anahtar uzunluğu 5-16 karakter arasında değişen 40 İngilizce ve 40 Türkçe şifreli metnin üzerinde test edilmiş, İngilizce için % 97.5 ve Türkçe için % 97.5 başaran elde edilmiştir. Yine dil istatistiklerinden ve elde edilen test sonuçlarından yararlanılarak, yerdeğiştirmeli şifreleme çözümlemesi için otomatik olarak anahtar uzunluğu tahmin eden bir algoritma geliştirilmiş ve programa entegre edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CRYPTANALYSIS OF COLUMNAR TRANSPOSITION BY USING LANGUAGE STATISTICS YILMAZ, Evren Gökhan MSc. Graduation Project, International Computer Institute, Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ September 2004, 30 pages In this project, the cryptanalysis of columnar transposition cipher has been examined. To break cipher text, the digraphs (the frequency values of two letter combinations) of the language which is the source of the cipher text are used. The existing analysis methods are examined, algorithms are programmed on a computer platform and empowered with user interaction. In the project scope, Turkish and English languages are used as source languages. The program developed has been tested with 40 English and 40 Turkish cipher texts whose lengths are from 50 to 500 and whose keys lengths are from 5 to 16 characters. For English 97.5 % success and for Turkish 97.5 % success ratios are obtained. By using language statistics and test results of our program, an automatic key length determining algorithm for transposition cipher cryptanalysis has been developed and integrated into program.