Karagöl'ün (Yamanlar-İzmir)makro ve mikro alglerinin araştırılması
Investigations on macro and micro algae of Karagöl (Yamanlar/İzmir)
- Tez No: 149661
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tatlısular, Karagöl, Makro ve Mikro Alg'ler, Freshwater, Karagöl, Macro and Micro Algae
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
V ÖZET KARAGÖL'ÜN (YAMANLAR-İZMİR) MAKRO VE MİKRO ALG'LERİNİN ARAŞTIRILMASI SÖMEK, Haşim Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman BALIK Ağustos 2004, 139 sayfe Bu çalışmada, KaragöTün makro ve mücro Alg'lerinin araştırılması ve Alg gruplarının mevsimlere göre değişimlerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ağustos 2002-Temmuz 2003 aylan arasında, gölde belirlenen 4 istasyondan aylık periyotlarla biyolojik örnekler ve su örnekleri alınmıştır. Araştırma sonunda, KaragöFde toplam 89 Alg taksonu saptanmıştır. Alglerin Cyanophyta (18 takson), Chromophyta (46 takson), Chlorophyta (21 takson), Dinophyta (1 takson), Cryptophyta (1 takson) ve Euglenophyta (2 takson) bölümlerinden oluştuğu saptanmıştır. Tespit edilen taksonlardan, Melosira granulata var. valida, Pirmularia nobilis, Salpingoeca frequentissima (Chromophyta), Closterium acerosum var. elongatum, C. acerosum var. minus (Chlorophyta) olmak üzere 5 takson Türkiye tatlısu Alg florası için yeni kayıttır. Bununla birlikte, Cyanophyta bölümünden Aphanizomenon flos-aquae, Phormidium terme, Pseudanabaena constricta, P. mucicola;VI Chromophyta bölümünden Melosira granulata var. angustissima, M. varians, Asterionella formosa, Synedra ulna var. biceps, S. ulna var. danica, S. ulna var. spathulifera, Fragilaria contruens var. binodis, Cymbella minuta, Navicula virudula, Nitzschia amphibia, N. baccata, N. palea, N. tryblionella, Cymatopleura elliptica, Surirella angusta, S. robusta; Chlorophyta bölümünden Eudorina elegans, Oocystis solitaria, Scenedesmus abundans, Planktonema lauterbornii; Chryptophyta bölümünden, Cryptomonas ovata; Euglenophyta bölümünden Phacus longicauda olmak üzere 26 takson Karagöl için yeni kayıttır. Araştırma süresince, KaragöPde ışık geçirgenliğinin 50-160 cm; su sıcaklığının 2,9-24,9 °C; pH'nın 6,5-9,5; çözünmüş oksijenin 3,30-9,30 mg/1; elektrik iletkenliğinin 169-269 uS25°c; geçici sertliğin 8-15 Fr°H; toplam sertliğin 90-330 CaCC>3 mg/1; kalsiyum ve magnezyum iyonlarının sırasıyla 24,05-64,İ3 mg/1 ve 4,86-77,82 mg/1 değerleri arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Klorofil a, amonyum azotu, nitrit+nitrat azotu, ortofosfat, silikat ve ortalama TSI'in minimum ve maksimum değerleri 0,90-9,30 ug/1 ug/1, 2,84-635,98ug/l ug/1, 0,62- 153,74 ng/1, 2,66-111,97 ng/1, 779,8-9684,5 ug/1 ve 40-59 olarak saptanmıştır. Tespit edilen su kalitesi parametreleri ve biyolojik bulgular KaragöPün hafif ötrof nitelikte olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON MACRO AND MICRO ALGAE OF KARAGÖL (YAMANLAR-İZMİR) SÖMEK, Hasim Master of Science in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Süleyman BALIK August 2004, 139 pages The aims of this thesis are to investigate the macro and micro algae of Karagöl and to determine algal successioa With this aim, biological samples and water samples were taken from 4 stations in Lake by monthly intervals, between August 2002 and July 2003. At the end of study, 89 taxa belonging to Cyanophyta (18 taxa), Chromophyta (46 taxa), Chlorophyta (21 taxa), Dinophyta (1 taxon), Cryptophyta (1 takson) and Euglenophyta (2 taxon) have been identified. Of these taxa, Melosira granulata var. valida, Pinnularia nobilis, Salpingoeca frequentissima (Chromophyta), Closterium acerosum var. elongatum, C. acerosum var. minus (Chlorophyta), a total of 5 taxa, were recorded for the first time from the Turkish freshwaters. Moreover, Aphanizomenon flos-aquae, Phormidium tenue, Pseudanabaena constricta, P. mucicola from Cyanophyta,' Melosira granulata var. angustissima, M. varians, Asterionella formosa, Synedra ulna var. biceps, S. ulna var. danica, S. ulna var. spathulifera, Fragilaria contruens var. binodis, Cymbella minuta, Navicula virudula, Nitzschia amphibia, N. baccata, N. palea, N. tryblionella, Cymatopleura elliptica, Surirella angusta, S. robusta from Chromophyta; Eudorina elegans,VIII Oocystis soîitaria, Scenedesmus abımdans, Planktonema lauterbornii from Chlorophyta; Cryptomonas ovata from Chryptophyta; Phacus longicauda from Euglenophyta (26 taxa in total) were recorded in Karagöl for the first time. The transparency, temperature, pH, dissolved oxygen concentration and conductivity of Karagöl ranged from 50 to 160 cm, 2.9 to 24.9 °C, 6.5 to 9.5, 3.30 to 9.30 mg/1, 169 to 269 uS25°c, respectively, during the research period. Measurements of the water samples taken from the site gave temporary hardness, total hardness and concentration of Ca4* and Mg44 ions values of 8 to 15 Fr°H, 90 to 330 CaC03, 24.05-64.13 mg/1 (Ca44) and 4.86-77.82 mg/1 (Mg44), respectively. Minimum and maximum values of Chlorophyll a, NCV+NCV, NH44, PO4"3, SİO2 and average of TSI ranged from 0.90 to 9.30 ug/L, 0.62 to 153.74 ug/1, 2.84 to 635.98 ug/1, 2.66 to 111.97 ug/1, 779.8 to 9684.5ug/l and 40 to 59, respectively. These parameters and biological data indicated that trophic state of Karagöl was lightly eutrophic.