Güneş enerjisi destekli sürekli beslemeli tip biyogaz üreticinin oluşturulması
Design and construction of a prototype solar heated continuosly fed biogas digester
- Tez No: 149662
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNNUR KOÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Biyogaz Üreteci, Anaerobik Fermantasyon, Solar Energy, Biogas Generator, Anaerobic Fermentation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
V ÖZET GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ SÜREKLİ BESLEMELİ TD? BİYOGAZ ÜRETECİNİN OLUŞTURULMASI ÎLLEEZ, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Günnur KOÇAR AĞUSTOS 2004, 81 sayfa Son zamanlarda dünya genelinde biyogaz ile ilgili çalışmalar ile birlikte biyogazın kullanımı oldukça artmıştır. Buna karşılık ülkemizde biyogaza yönelik oldukça sınırlı sayıda deneysel çalışma bulunmaktadır. 2002-2004 yılları arasında E.Ü. Güneş Enerjisi Enstitüsünde yürütülen bu çalışmada güneş enerjisi destekli, sürekli beslemeli 1 m kapasiteli prototip bir biyogaz üretecinin tasarlanarak oluşturulması ve bölge koşullarında denenerek uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde organik atık olarak sığır atığı kullanılmıştır. Mezofilik fermantasyonun sağlanması için üreteç içi sıcaklığı 37 °C'de güneş enerjisi yardımıyla tutulmuştur. Fermantasyonu etkileyen tüm parametreler otomatik ve manuel olarak bir panodan kontrol edilmiş ve veriler datalogger ile bilgisayara sürekli olarak kaydedilmiştir. 15.10-18.12 2003 ile 27.01-31.03 2004 tarihlerinde gerçekleştiren iki denemede sırasıyla günlük 0,96 ve 1,13 m3 gaz elde edildiği ve üretecin bölge koşullarına uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A PROTOTYPE SOLAR HEATED CONTINUOUSLY-FED BIOGAS DIGESTER İLLEEZ, Bülent Solar Energy Institute Supervisor: Doç. Dr. Günnur KOÇAR AUGUST 2004, 81 pages In recent years, the use of biogas, together with a number of studies, is increasing rapidly around the world. On the contrary, there are very limited experimental studies in our country. The aim of present study, conducted between the years 2002 and 2004 in E.Ü. Solar Energy Institute, was at first to design and construct a prototype of solar heated, continuously fed biogas generator of 1 m3 capacity and to determine the efficiency and suitability of the constructed generator by carrying out experiments in our regional conditions. Cow dung was used as organic material. Inside temperature level of generator was held about 37 °C in order to be able to maintain mesophilic conditions of anaerobic fermentation. Experiments were carried out in winter. Required heat energy was tried to be provided by solar collector system. All parameters affecting anaerobic fermentation were controlled both manually and automatically by a control box and values were collected and saved continuously to computer by datalogger. During the two experimental periods of 15.10-18.12.2003 and 27.01-31.03.2004, 0.96 and 1.13 m3 daily gas productions were observed respectively; and the generator was concluded to be suitable for regional conditions.