Mersin'de kentsel mekandaki bitki kullanımı ve türlerin peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi ve öneriler üzerine araştırmalar
The use of plants in Mersin urban space and study of species by landscape architecture and research about suggestions
- Tez No: 149670
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent Parkları, Açık Yeşil Alanlar, Mersin'de Bitkiler, city parks, plants used in Mersin, open gren spaces
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
V ÖZET MERSİN'DE KENTSEL MEKANDAKİ BİTKİ KULLANIMI VE TÜRLERİN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İRDELENMESİ VE ÖNERİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KARA, Gülçin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın GÜNEY 19. yüzyıl ile birlikte başlayan ve 20. yüzyılda da etkileri sürmekte olan kentleşme ve sanayileşme olguları, Mersin kentinin fiziksel yapısında açık - yeşil alanların aleyhine işleyen değişimleri beraberinde getirmektedir. Oysa açık - yeşil alanlar doğal, kültürel ve sosyal çevreden oluşan kent ekosisteminin temel öğelerindendir. Bugün Mersin'de nüfus yoğunluğu, teknolojik değişme ve gelişmeler, buna bağlı olarak serbest zamanın artması, sanayileşmeden kaynaklanan çevre sorunları, tekdüze yapılaşma, kitle - boşluk ilişkilerinin orantısızlığı, kişi başına düşün milli gelir, trafik anarşisi ve kentleşmenin gereği olan programlı ve monoton yaşam koşulları vb. faktörler, kentlinin rekreasyonel gereksinimini arttırarak, karşılanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu tezde, Mersin kentindeki rekreasyonel alanlarda ve kentin yol ağaçlamasında kullanılan bitki türleri Peyzaj Mimarlığı ilkeleri açısından daha önceki literatür çalışmaları da göz önüne alınarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE USE OF PLANTS IN MERSİN URBAN SPACE AND STUDY OF SPECD3S BY LANDSCAPE ARCHITECTURE AND RESEARCH ABOUT SUGGESTIONS Kara, Gülçin MSc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Aydın GÜNEY The urbanization and industrialization events beginning with the 19th century and has the continuing effects in the 20th century, has been bringing disadvantageus changes accompanying to the open space in the physical configuration of Mersin city. However, open spaces are the basic elements of the urban ecosystem which consists of natural, cultural and social environment. Today in Mersin, population density, tecnological changes and developments, the increase of spare time related to this, the environment problems resulting from industialization, monotonous construction, the immoderation of mass-space relations, the national income per person, traffic anarchy and the programmed and monotonous living conditions due to urbanization etc. factors has made obligated to fullfill recreational necessity of the citizens. In this thesis, the plant species used in the recreational areas and motorway afforestation in Mersin is going to be examined with the past literature studies according to Landscape Architecture principles.