Genelleştirilmiş sıra istatistikleri ve uygulamaları
Generalized order statistics and their applications
  1. Tez No: 149669
  2. Yazar: HALİL TANIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş sıra istatistikleri, Dağılımdan-bağımsız istatistikler, Aşan istatistikler, Sıra istatistikleri, Minimal boşluklar, Eğitici örneklemler, Generalized order statistics, Distribution-free (or invariant) confidence intervals, Exceedance statistics, Minimal spacings, Training samples
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, sıra istatistikleri, EL tür ilerleyen sansürlenmiş sıra istatistikleri ve benzeri sıralanmış rasgele değişken modellerini içeren genelleştirilmiş sıra istatistiklerine dayalı olarak; dağılımdan-bağımsız (veya invaryant) güven aralıkları ve güven düzeyleri ortaya koyulmuş, aşan istatistiklerin olasılık dağılımları elde edilmiş ve minimal boşluklara dayalı istatistikler incelenmiştir. Ayrıca, Bairamov ve Petunin (1991b)' in, eğitici örneklemlere dayalı test prosedürü, genelleştirilmiş sua istatistiklerine uyarlanmıştır. İleri sürülen bulgu ve yöntemler, bazı istatistiksel problemlerin çözümünde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, based on generalized order statistics which include the models of ordered random variables such as ordinary order statistics and progressively Type-II censored order statistics, we present the distribution-free (or invariant) confidence intervals with their confidence levels, the probability mass functions of exceedance statistics, and the statistics based on minimal spacings. In addition, we adapt the statistical test procedure (based on training samples) proposed by Bairamov and Petunin (1991b) to generalized order statistics. The proposed statistitical results and methods are applied to some statistical problems.