Hava emişli tek dane ekim makinesi örneğinde ekim performansının tepki yüzeyleri metodolojisi kullanılarak optimizasyonu
Optimization of the performance of a vacuum type precision seeder using response surface methodology
  1. Tez No: 149671
  2. Yazar: ARZU YAZGI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN DEĞİRMENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tepki Yüzeyleri Metodolojisi, pamuk, tek dane ekim makinası, Response Surface Methodology, Cotton, Precision Seeder
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
V ÖZET HAVA EMİŞLİ TEK DANE EKİM MAKİNASI ÖRNEĞİNDE EKİM PERFORMANSININ TEPKİ YÜZEYLERİ METODOLOJİSİ KULLANILARAK OPTİMİZASYONU YAZGI, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan DEĞÎRMENCİOĞLU Ağustos 2004, 178 sayfa Bu çalışmada, vakum prensibine göre çalışan düşey tohum diskli tek dane ekim makinası ile havsız pamuk tohumlarının ekiminde ekime ilişkin kalite performansının optimizasyonu amaçlanmıştır. E.Ü.Z.F. Tarım Makinaları Bölümü Deneme Laboratuarı 'nda bant üzerinde gerçekleştirilen denemelerde sıra üzeri tohum dağılımında düzgünlük değerleri üç farklı değişkene bağlı olarak incelenmiştir. Sıra üzeri mesafedeki düzgünlüğü belirten bağımlı değişken (tepki), ikizlenme oranı, boşluk oranı, kabul edilebilir tohum aralığı, hassasiyet ve teorik sıra üzeri mesafeden sapma değeri olarak incelenmiştir. Denemelerde temel hız seviyeleri 0.52, 0.8, 1.2, 1.6, 1.8 m/s olarak seçilmiştir. 247 mm çapında, üzerine delik açılarak imal edilen 5 farklı ekici plaka kullanılmıştır. Plaka üzerine delinen delikler 1.66, 2, 2.5, 3, 3.34 mmVI ölçüsündedir. Denemelerde çalışılan 5 farklı vakum basıncı ise 26.4, 40, 60, 80, 93.6 mbar'dır. Ekim makinası performansının optimizasyonu için Tepki Yüzeyleri Metodolojisi uygulanmış ve denemeler Central Composite Dizaynı prensiplerine göre kurulmuştur. Elde edilen veriler laboratuvarda 3 farklı grup halinde analiz edilmiştir. İkizlerime oranı olarak adlandırılan 1. grupta teorik sıra üzeri mesafenin yansı ve daha küçük mesafedeki tohumların yüzde oranı incelenmiştir. 2. grup, teorik sıra üzeri mesafenin 0.5 ile 1.5 katı arasında kalan tohumların yüzde oranını içeren kabul edilebilir tohum aralığı oranıdır. 3. ve son grup ise boşluk oram olarak tanımlanan, teorik sıra üzeri mesafenin 1.5 katı ve üzerinde yer alan tohumların yüzdesinin analiz edildiği gruptur. Tepki Yüzeyleri Metodolojisi özellikle gıda ve mühendisliğin diğer alanlarında oldukça yaygın kullanıma sahip olmasına karşın yürütülen bu çalışma, ülkemizde Tarım Makinaları alanında ilk olması nedeniyle Önemlidir. Deneysel olarak yürütülen bir çok çalışmada zaman ve finansal açıdan kolaylıklar sağlayan bu Metodolojinin aynı alanında çalışan bilim adamlarının çalışmalarına da ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OPTIMIZATION OF THE PERFORMANCE OF A VACUUM TYPE PRECISION SEEDER USING RESPONSE SURFACE METHODOLOGY YAZGI, Arzu MSc in Agricultural Engineering Supervisor: Doç. Dr. Adnan DE?İRMENCİO?LU August 2004, 178 pages In this study, a vacuum type precision planter with a seed plate operated in a vertical plane was used and the objective was to optimize the performance in order to place the seeds at a uniform manner. The experimental study was conducted in the laboratory of Department of Agricultural Machinery of Faculty of Agriculture, Ege University and the seed distribution and the preciseness, uniformity in a row was investigated. Three variables that affect the sowing uniformity and preciseness were considered in the study. The dependent variable that represents the measures of uniformity was considered to be the Multiple Index, Miss Index, Quality of Miss Index, Precision and the deviation from the theoretical seed spacing. For the experiments, the level of the ground speeds was selected to be 0.52, 0.8, 1.2, 1.6 and 1.8 m/s. Five different vacuum plates with different hole diameters were obtained from the manufacturer of the seeder and the holes were drilled along a 1 85 mm diameter pitch circle. The diameter ofVIII the holes drilled on the vacuum plate was 1.66, 2, 2.5, 3 and 3.34 mm. The level of the vacuum pressure was 26.4, 40, 60, 80 and 93.6 mbar. Response Surface Methodology was applied to optimize the performance of the seeder and the experiments were conducted using Central Composite Design principles and the recipe. The data obtained in the laboratory were analyzed and divided into three different groups; the first group was defined as Multiple Index that is the percentage of the spacings that are less than or equal to half of the theoretical spacing. The second group that characterizes the quality of the seeder in terms of feeding the seeds was defined as the percentage of spacings that are more than half but no more than 1.5 times the theoretical spacing. This second group was known as the Quality of feed Index. The last one was the Miss Index, defined as the percentage of spacings greater than 1.5 times the theoretical spacing. The Central Composite Design data were then used to develop mathematical models in the form of polynomial equations that allow to find out the optimum level of independent variables considered in the study. The study is of importance since it is the first study that Response Surface Methodology was applied to study a problem in the field of Agricultural Machinery while the use of methodology is wide-spreaded in the field of food science and in all other engineering fields. It is thought that the use of methodology in this study will enlighten the scientist in the similar field to reduce the cost of experiments and while saving time.