Çeşitli salep (orkide) türlerinde mikoriza oluşturan fungusların izolasyonu ve tanımlanması ile inokulant olarak kullanım olanaklarının incelenmesi
Isolation and identification of mycorrhizal fungi on various orchids and investigation for possibility of preparings
  1. Tez No: 149697
  2. Yazar: YÜKSEL GEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ELTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizoctonia, mikorizal inokulant, orkid mikoriza, biyoformülasyon, Rhizoctonia sp, mycorrhizal inoculant, orchid mycorrhiza, bioformulation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi yörelerinden toplanan salep bitkilerinden mikorizal funguslarm izolasyon ve tanımlamaları yapılmış ayrıca bu mikorizal funguslarm inokulant olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda salep bitkilerinin kök ve yumrularından elde edilen toplam 47 fungus izolatınm 44'ünün Fusarium genusuna., 2' sinin Rhizoctonia genusuna. ve l'nin Papulaspora genusuna ait olduğu saptanmıştır. Orkid mikorizal funguslarmdan 2 tane Rhizoctonia sp. susu ve Papulaspora sp. susunun biyoformülasyonu için en uygun propagül boyutu belirlenmiştir. Ayrıca Rhizoctonia sp. izolat 2'nin toprakta biyoformülasyonu gerçekleştirilmiştir. Böylece doğada gittikçe azalan salep bitkisinin simbiyotik kültür yöntemiyle in-vitro koşullarda çoğaltılmasına öncülük edecek veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study isolation and identification of mycorrhizal fungi on various Aegean and Mediterranean orchids and possibility to prepare inoculants were examined. Out of 47 isolates isolated and identified from orchid root and tubers, 44 belonged to Fusarium genus, 2 belonged to Rhizoctonia genus and 1 to Papulaspora genus. The best propagule length of the 2 Rhizoctonia strains and 1 Papulaspora strain for bioformulation studies were determined. In addition, bioformulation of Rhizoctonia sp. isolate 2 in soil was achieved. Thus, basic data for further studies for reproduction of orchids that are eroded in nature was obtained through symbiotic culture method in in-vitro conditions.