Tc-99m ile işaretli ekzorrfin c'nin glukuronid türevinin sentezi ve radyofarmasötik potansiyelinin incelenmesi
Synthesis of exorphin c glucuronide labeled with Tc-99m and investigation of its radiopharmaceutical potential
  1. Tez No: 149696
  2. Yazar: TÜRKAN ERTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PERİHAN ÜNAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peptid, ekzorfin C, opioid reseptör, Tc-99m ile işaretli ekzorfin C, ekzorfin C'nin biyodağılnnı, Peptid, exorphin, opioid receptor, Tc-99m labeled exorphin, biodistribution of exorphin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Tc-99m İLE İŞARETLİ EKZORFİN C'NİN GLUKURONİD TÜREVİNİN SENTEZİ VE RADYOFARMASÖTİK POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ ERTAY, Türkan Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Perihan ÜNAK Mart 2004, 130 sayfa Bu çalışmanın amacı beş aminoasitten oluşan ekzorfin C peptidinin Tc- 99m ile işaretlenerek bir opioid reseptör radyofarmasötiği olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Ekzorfin C, Tc-99m ile bifonksiyonel ajan olarak GH (Gluko Heptonat) kullanılarak işaretlendi. Kalite kontrol çalışmalan ITLC-SG, kağıt elektroforezi ve HPLC yöntemleri kullanılarak yapıldı. Tavşanda biyodağılım çalışmalan yapıldı. Ill MBq (3 mCi) Tc-99m-GH- ekzorfin C (Tc-99m-GE) tavşanlara kulak veninden intravenöz olarak enjekte edildi. l.,10.,30.,60.,120.,300.,1440. dakikalarda gama kamera (General Electric Camstar XR/T) ile görüntüleme yapıldı. Kantitatif değerlendirme amacıyla her organ için ilgi alam çizildi, zaman aktivite eğrisi oluşturuldu. Beyinde en yüksek aktivite enjeksiyondan sonraki 30. dakikada gözlendi. Radyoaktivite böbreklerde, kalpte ve karaciğerde de izlendi. Reseptör doyurma çalışmalan için işaretli ekzorfin C'den önce soğuk ekzorfin C enjekte edildi. Görüntüleme aynı yöntem kullanılarak yapıldı. Çalışmanın ikinci aşamasında enzimatik yöntem kullanılarak sıçan karaciğer mikrozomlanndan elde edilen glukuronid enzimi ekzorfin C ileVI sentezlendi. Sentezlenen bileşiğin yapısı HPLC, NMR ve MS ile saptandıktan sonra Tc-99m ile işaretleme çalışmalan yapıldı. Kalite kontrol çalışmalan ITLC-SG, elektroforez ve HPLC yöntemleri ile yapıldı. Bağlanma etkinliği %98'den büyük bulundu. Tc-99m-GE ve Tc-99m GEG için ayrı ayn lipofilite tayinleri yapıldı ve teorik değerlerle karşılaştırıldı. Tc-99m-GE deki koşullarda Tc-99m-GH-Ekzorfin C-Glukuronid (Tc-99m GEG) için de tavşanlar üzerinde biyodağılım çalışmalan yapıldı. Biyodağılım çalışmaları ayrıca sıçanlarda da yapıldı. 200 uCi Tc-99m GEG ve Tc-99m GE kuyruk veninden sıçanlara enjekte edildi. Sıçanlarda 10. dakika., 30. dakika., 2. saat.ve 4. saatlerde ketamin anestezisi altında sakrifiye edildikten sonra her organ tek tek çıkarılarak her organ için gram basma aktivite hesaplandı. En yüksek aktivite böbreklerde, mide ve bağırsaklarda izlendi. Tümörlü sıçanlarda da görüntüleme ve biyodağılım çalışmalan yapıldı, önemli oranda aktivitenin çalışmanın sonuna kadar tümör bölgesinde sebat ettiği görüldü. Bu sonuçlar, Tc-99m ile işaretli GE ve GEG'in gastrointestinal sistem ve nörosistem görüntülenmesi için ve terapatik bir radyonüklid ile işaretlenmesi halinde opioid reseptör içeren bazı kanser türlerinin tedavisi için de uygun bir radyofarmasötik olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SYNTHESIS OF EXORPHIN C GLUCURONTDE LABELED WITH Tc-99m AND INVESTIGATION OF ITS RADIOPHARMACEUTICAL POTENTIAL ERTAY, Türkan PhD Thesis, Institute of Nuclear Sciences Supervisor Prof. Dr. Perihan ÜNAK March, 2004, 130 pages The aim of this study is to label exorphin-C including 5 aminoacid with Tc-99m and to investigate its usefulness as opioid receptor radiopharmaceutical. Exorphin-C was labeled with Tc-99m using Glucoheptonate (GH) as bifiinctional chelating agent. Quality controls were performed by ITLC, paper electrophoresis and HPLC. Ill MBq (3 mCi) Tc-99m-GH-exorphin-C was administered to rabbits intravenously by ear vein for biodistribution experiments. Static images were obtained from anterior projection using a gamma camera (General Electric Camstar XR/T) at l.,10.,30.,60.,120.,300.,1440th minutes. Receptor saturation studies were also performed administering exorphin C before injection Tc-99m exorphin C. For quantitative evaluation, regions of interest were drawn on organs and time-activity curves were generated. Labeling efficiency was higher than 98 %. Complex was stable 5 hours at room temperature. The highest accumulation occurred in brain within 30. hours after injection. Renal excretion was observed.VIII In the second stage of the study, enzime glucuronide was obtained from rat liver and synthesized with exorphin C. The structure of synthesised substance was determined by HPLC, NMR and FAB- MS and then labeling studies were performed using the same procedure Tc-99m-GE. Quality control studies were performed using ITLC-SG, paper electrophoresis and HPLC. Labeling efficiency was found higher than 98 %. The biodistribution studies of Tc-99m-GH-Exorphin C glucuronide (Tc-99m GEG) was performed according to the Tc-99m-GE on rabbits. Lypopbilicity was determined for Tc-99m-GE and Tc-99m GEG and compaired with theoretical lypophility values. The biodistribution studies were also performed on rats. Rats were sacrificed by ether narcotization at 10 minutes, 30 minutes, 60 minutes and 240 minutes and organs were removed. The activity per gram tissue was calculated. For the imagination studies 200 uCi Tc-99m labeled GEG was injected to the rats by tail vein. Rats were imaged at the same time points. Furthermore on tumor bearing rats were imaged using the same procedure. There was constant activity in region of tumor until end of the study. Results demonstrated that Tc- 99m-GH-exorphin-C analogs may be a useful new class of receptor-binding peptides for diagnosis and therapy of some cancer diseases related with opioid receptor-expressing tissues.