Uzaktan algılama (UA) ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak tarım ve doğal alanlar üzerine kent baskısının belirlenmesi-Söke, Kuşadası ve Davutlar örneği
Determining the pressure of urban development on the agricultural natural lands by remote sensing (RS) and geographic information system (GIS) techniques with an example of Soke-Kuşadası and Davutlar region
  1. Tez No: 149699
  2. Yazar: TEVFİK TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan algılama, uydu görüntüleri, coğrafi bilg sistemi, veri tabanı, kent gelişimi, arazi kullanım şekli, zeytinlik alanlar, Remote sensing, satellite images, geograpgii information system, database, city development, landuse form, oliv< plantation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
V ÖZET UZAKTAN ALGILAMA (UA) VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) KULLANILARAK TARIM VE DOĞAL ALANLAR ÜZERİNE KENT BASKISININ BELİRLENMESİ-SÖKE, KUŞADASI VE DAVUTLAR ÖRNEĞİ TÜRK, Tevfik Doktora Tezi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ Ağustos, 2004, 155 sayfa Yapılan bu araştırma ile uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ekniklerine dayanılarak Söke ve Kuşadası ilçelerinin yerleşim alanlarındaki toplam genişleme miktarları ve bu alanlarda yerleşim amaçlı olarak kullanılan alanların tarım ve doğal kaynaklar üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırma sürecinde uydu görüntüleri yorumlanarak yerleşim merkezlerinin örttüğü alanlar belirlenmiş, toprak haritaları ve topoğrafik haritalar sayısallaştırılarak oluşturulan veri tabanı ile yöre arazilerinin özellikleri saptanmıştır. Coğrafi bilgi sistemi tekniklerine dayanılarak yapılan analizler ile kent gelişiminin zarar verdiği, bitki örtüsü ile kent gelişiminin görüldüğü büyük toprak grubu ile arazi kullanım yetenek sınıfları yorumlanmıştır. Kuşadası ilçesinde 1963-2003 yılları arasında turizmin etkisi ile 2. konut ve turizm tesislerinde büyük artış görülmüş ve ilçe genelinde toplam 2.216,32 ha'lık yeni alanın yerleşime açıldığı belirlenmiştir. Söke ilçesindeVI de aynı yıllar arasında 1.014,21 ha'lık alan yerleşim amaçlı olarak kullanıma açıldığı saptanmıştır. Her iki ilçede de özellikle zeytin kullanım şekline sahip araziler kentleşmeden büyük baskı gördüğü, 1963 yılından 2003 yılına kadar olan süreç içerisinde eğimli ve tarımsal özelliği olmayan araziler yerine, düz, denize yakınlık ve peyzaj açısından değerli alanlara yerleşim merkezlerinin baskı kurduğu, her iki ilçede de sulu tanır arazilerinin büyük kayıplar verdiği saptanmıştır. Kuşadası ilçesi kent gelişmini Davutlar ve Güzelçamlı ilçelerine doğru yoğunlaştırılmış ve geçen zaman sürecinde bu beldelerin yerleşin* alanlarının birleştiği saptanmıştır. Söke ilçesinde ise 1963-2003 yıllar arasında Savuca ve Yenidoğan beldeleri ile sınırlarını birleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINING THE PRESSURE OF URBAN DEVELOPMENT ON THE AGRICULTURAL NATURAL LANDS BY REMOTE SENSING (RS) AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM (GIS) TECHNIQUES WITH AN EXAMPLE OF SOKE-KUSADASI AND DAVUTLAR REGION TÜRK, Tevfîk PhD in Soil Department of Agricultural Faculty Supervisor Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ August, 2004, 155 pages This research focuses on the Kuşadası and Söke city dwellings reaching out cover agricultural and natural lands mentioned by using Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS) techniques, the development of dwellings and its influence have been analyzed. Included in this research, urban areas have been determined by interpreting satellite images. The features of the regions territory have been converted into database, which are digitized from topographic and soil maps of the area. By utilizing GIS technique, disruption of vegetation and vast advancement in to wide agricultural lands are observed as evaluation levels of landuse have been analyzed. As a result of developing, financed by the tourism industry, during the period of 1963-2003 an increase of summer housing and touristic establishment have taken place in Kuşadası city. A total of 2.126,32 ha, territory has been built on during this period. Another 1.014,21 ha hasVIII been built on in Söke city during the same period. As the relevant lands ol both cities characteristically bare the features for olive farming, pressure tc utilize as building has won over agriculture. Within the period of 1963-2002 land carrying less agricultural value such as sloppy landscape, areas with no agricultural prospect, were surpassed for straighter land or locations closer to the sea which are more valuable in touristic development terms Following this development strategy a huge loss of irrigated agricultura land has taken place in Kuşadası and Söke. During this same period, development of Kuşadası has advancec toward Davutlar and Güzelçamlı cities and as a result these three tit] limits have merged in to one large settlement area where no bumpe areas, no longer exist. The same case stands for Savuca and Yenidoğar cities as well.