Cardinal, pembe gemre ve sultani çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların üzüm verimi ve kalitesi ile vegatatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar
Effect of some cultural applications (practices) on vegetative development, yield fruit quality in Cardinal, pembe gemre and sultani çekirdeksiz grape varieties
  1. Tez No: 149713
  2. Yazar: FADİME ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KISMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cardinal, Pembe Gemre, Sultani Çekirdeksiz, Yaprak Alma, Salkım Seyreltme, Tane Seyreltme, Ehtrel, Meyve Kalitesi, Erkencilik, Vegetatif Gelişme
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET CARDINAL, PEMBE GEMRE VE SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE BAZI KÜLTÜREL UYGULAMALARIN ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİ ÎLE VEGETATİF GELİŞMEYE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTKMALAR ATEŞ, Fadime Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. İbrahim KISMALI Ekim 2004, 237 Sayfa Bu araştırmada, Cardinalde tane tutumu döneminde sürgün basma bir salkım kalacak şekilde salkım seyreltme ve %25 oranında yaprak alma, ben düşme döneminde 1000 ppm ethrel uygulaması; Pembe Gemre ve Sultani Çekirdeksizde tane tutumu döneminde 1/3 oranında salkım ucu kesilmesi şeklinde tane seyreltme ve %25 oranında yaprak alma, ben düşme döneminde 1000 ppm ethrel uygulamaları ve bu uygulamaların kombinasyonlarının üzüm verimi ve kalitesi ile vegetatif gelişmeye etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: 1. Cardinal çeşidinde yapılan uygulamalar sonunda üzümlerde salkım ağırlığı, SÇKM, olgunluk indisi, renklenme ve kış gözlerinde verimlilik artmış, üzümlerde asit miktarı, sap bağlantı kuvveti, tane eti sertliği azalmış ve erkencilik sağlanmıştır. Üzüm verimi, salkım eni, boyu ve en/boy oram, tane eni, boyu veVI en/boy oranı, 100 tane ağırlığı, asmanın vegetatif gelişmesi ve dalların yedek besin maddesi içeriği ise etkilenmemiştir. 2. Pembe Gemre çeşidinde yapılan uygulamalar sonunda üzümlerde, üzüm verimi, salkım ağırlığı, salkım boyu ve en/boy oranı, 100 tane ağırlığı, SÇKM, olgunluk indisi, renklenme ve kış gözlerinde verimlilik artmış, üzümlerde asit miktarı, sap bağlantı kuvveti, tane eti sertliği azalmış ve erkencilik sağlanmıştır. Salkım eni, tane eni, boyu, tane en/boy oram, asmanın vegetatif gelişmesi ve dalların yedek besin maddesi içeriği ise etkilenmemiştir 3. Sultani Çekirdeksiz çeşidinde yapılan uygulamalar sonunda üzümlerde, salkım ağırlığı, 100 tane ağırlığı, SÇKM, olgunluk indisi, renklenme, ve kış gözlerinde verimlilik artmış, üzümlerde asit miktarı, sap bağlantı kuvveti, tane eti sertliği azalmış ve erkencilik sağlanmıştır. Üzüm verimi, salkım eni, boyu ve en/boy oram, tane eni, boyu ve en/boy oram, kış göz verimliliği, asmanın vegetatif gelişmesi ve dalların yedek besin maddesi içeriği ise etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECT OF SOME CULTURAL APPLICATIONS (PRACTICES) ON VEGETATIVE DEVELOPMENT, YIELD, FRUIT QUALITY IN CARDINAL, PEMBE GEMRE AND SULTANI ÇEKİRDEKSİZ GRAPE VARIETIES ATEŞ, Fadime Phd. In Horticulture Supervisor : Prof. Dr. Ibrahim KISMALI October, 2004, 237 Page In this study; aplication of leaf removing (25%), cluster thinning (one cluster/shoot) and ethrel (1000 ppm) and their different combination on Cardinal, aplication of leaf removing (25%), berry thinning (cutting 1/3 cluster) and ethrel (1000 ppm) and their different combination on Pembe Gemre and Sultani Çekirdeksiz grape varieties and its effect on yield, fruit quality with the vegetative devolopment were investigated. The results obtained are summarized below; 1. At the end of applications on Cardinal variety weight of cluster, soluble solid, maturity index, coloration on grapes and winter bud fertility increased, acid quantity, berry remove force, berry firmness reduced and early maturity were obtained on grapes. The grape yield, height of cluster, width of cluster and width/height of cluster ration, width of berry were not affected as a result of the applications. 2. At the end of applications on Pembe Gemre variety the grape yield, weight of cluster, width/height of cluster ration, 100 berryvm weight, soluble solid, maturity index, coloration on grapes and winter bud fertility increased, acid quantity, berry remove force, berry firmness reduced and early maturity were obtained on grapes. The width of cluster, width of berry, height of berry width/height of berry ration were not affected as a result of the applications. At the end of applications on Sultani Çekirdeksiz (Sultanas Seedless) variety weight of cluster, 100 berry weight, soluble solid, maturity index, coloration on grapes and winter bud fertility increased, acid quantity, berry remove force, berry firmness reduced and early maturity were obtained on grapes. The grape yield, height of cluster, width of cluster and width/height of cluster ration,, height of berry width of berry, width/height of berry were not affected as a result of the applications. Key words : Cardinal, Pembe Gemre, Sultani Çekirdeksiz (Sultanas Seedless), Leaf Removing, Cluster Triinning, Berry Thinnning, Ethrel, Fruit Quality, Earliness, Vegetative development