Güvenli elektronik seçim protokolleri ve java teknolojisi ile uygulanması
Secure electronic voting protocols and an implementation with java
- Tez No: 149723
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Güvenli elektronik seçim, kör imza, mahremiyet, Secure electronic voting, blind signature, privacy
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET GÜVENLİ ELEKTRONİK SEÇİM PROTOKOLLERİ VE JAVA TEKNOLOJİSİ İLE UYGULANMASI NlNl, Oktay Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Emin Dalkılıç Kasım 2004, 116 sayfa Bu tezde, UBe-Seçim sisteminin tasannu ve gerçekleştirilmesi sunulmuştur. UBe-Seçim, bilgisayar ağı üzerinde çalışan pratik ve güvenli bir seçim sistemidir. Bu sistem, uygulama alanının Rektörlük Seçimleri olarak düşünüldüğü bir güvenli elektronik seçim çalışmasıdır. UBe-Seçim, kör imza tekniğini kullanarak sadece kayıtlı seçmenlerin, yalnızca bir oy kullanabilecekleri, aym zamanda seçmen mahremiyetini de sağlayabilen bir sistemdir. UBe-Seçim sisteminde seçmenler, kullandıkları oyların toplama merkezinde doğru olarak kaydedildiğini bağımsız olarak kontrol edebilmektedirler. Tez kapsamında, güvenli seçim sistemlerinde bulunması beklenen seçim ilkeleri özetlenmiş ve UBe-Seçim'de bu özelliklerin nasıl sağlandığı açıklanmıştır. Üç önemli elektronik seçim yaklaşımı olan; anonim kanallara dayalı, eşbiçimsel şifrelemeye dayalı, kör imzaya dayalı seçim sistemleri pratik ve teorik olarak detaylandınlmıştır. Sistemde toplam oy kullanan seçmen sayısı arttırılarak üstel bir olasılık dağılım fonksiyonu ile seçim simülasyonu yapılmış ve 43.200 seçmen için ortalama oy kullanma zamanı beş saniye olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SECURE ELECTRONIC VOTING PROTOCOLS AND AN IMPLEMENTATION WITH JAVA NİNİ, Oktay MSc in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Emin Dalkılıç November 2004, 116 pages In this thesis, we present the design and implementation of UBe- Seçim system. It is a practical and secure voting system over the computer network. This system is a study of electronic voting, with University Rectorship Elections as the target application in mind. UBe- Seçim uses blind signatures to ensure that only registered voters can vote and that each registered voter only votes once, at the same time maintaining voters' privacy. UBe-Seçim allows voters to verify independently that their votes were registered correctly on the polling center. We outline desirable properties of voting systems and show that UBe-Seçim satisfies these properties. Also three main electronic voting scheme is explained with technical details. These are based on; anonymous channels, homomorphic encryption and blind signatures. By increasing the number of total voters and using an exponential probability distribution function, a simulation of the implemented election system has been carried out obtaining an average voter turnaround time of five seconds for 43.200 voters.