Doğu Karadeniz bölgesi kırsal yerleşmelerinde ahşap esaslı prefabrike sistem kullanımı üzerine bir modelleme
A modeling on the use of a wood-based prefabricated system in the rural settlements in Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 149722
  2. Yazar: NİLHAN VURAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT SÜMERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap Prefabrike Sistemler, Strüktürel Yalıtımlı Paneller, OSB, Yöresel Mimari VI, Wood-Based Prefabricated Systems, Structural Insulated Panels, OSB, Vernacular Architecture. VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Doğu Karadeniz Bölgesi kırsal yerleşmelerinde yöresel evlerin oluşturduğu karakteristik doku, betonarme, beton, tuğla, vb. malzemelerle yapılan ve bölge koşullarını önemsemeyen yeni yapılar nedeniyle özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Bu ve benzeri sorunları çözmeye yönelik ele alman bu çalışmanın amacı, yöresel dokuya ve bölgenin iklimsel koşullarına uyumlu tasarımlar yapmak ve bu tasarımları eğimli topografyada inşa edilebilecek, elemanları hafif, kolay taşmabilecek, basit bir montaja dayanan ahşap esaslı prefabrike bir sistemle gerçeMeştirmektir. Yapılan bu çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme, sonuçlar ve öneriler olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Genel Bilgiler bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı anlatılmış, bölge koşullan, prefabrikasyon ve ahşap prefabrike sitemlerle ilgili tanıtıcı bilgilere yer verilmiştir. Yapılan Çalışmalar bölümünde yöresel dokuya uyumlu tasarımların modüler koordinasyondan yararlanılarak ahşap esaslı prefabrike bir sistemle gerçekleştirilebilmesi için izlenen yöntem anlatılmıştır. Bu yöntemle oluşturulan tasarımlarda Strüktürel Yalıtımlı Panel Sistem kullanılmıştır. Kullanılan panellerin tipleri, panel boyutları ve tasarımlarla ilgili planlama kararlan da yine bu bölümde yer almıştır. Bulgular ve İrdelemeler Bölümünde, oluşturulan tasarımlarla ilgili bulgular çeşitli açılardan irdelenmiştir. Sonuçlar ve Öneriler Bölümünde, ulaşılan sonuçlar ve öneriler anlatılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda yöresel dokuya uyumlu, bölgenin iklimsel ve topografik koşullarına göre biçimlenmiş evlerin; hafif, kolay taşmabilen ahşap paneller ile, basit bir montaja dayanan prefabrike bir sistem kullanılarak oluşturulabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Modeling on the Use of a Wood-Based Prefabricated System in the Rural Settlements in Eastern Black Sea Region The characteristic texture of the vernacular houses in the rural settlements in Eastern Black Sea Region has started to deteriorate because of uncontrolled and irregular constructions built with concrete, reinforced concrete, bricks, etc. which do not take into consideration the regional conditions. The aim of this study is to solve such problems and to design buildings compatible with the vernacular texture and climatic conditions of the region, and to realize these designs through a wood-based prefabricated system that can easily be built on the sloping topography, that is light and portable, and that can easily be assembled. This study contains four sections: General Information, Method, Findings and Discussion, and Conclusions and Recommendations. The General Information section presents the aims and scope of the study, the regional conditions, prefabrication and the introductory information related to the wood- based prefabricated systems. The methods section introduces the method which was used in the realization of the designs that are compatible with the vernacular texture with a wood-based prefabricated system by utilizing modular coordination. Structural Insulated Panels were used in the designs that were created using this method. This section also contains the types and sizes of panels, and planning decisions about the designs. In the Findigns and Discussion section, the findings about the designs were discussed from different points of view. Conclusions and Recommendations section contains the conclusins obtained and the recommendations. The study showed that houses that are compatible with the vernacular texture and with the climatic and topographic conditions of the region can be built with light, easily portable wooden panels by using a prefabricated system having a simple assemblage.