Gübre üretiminden çevreye gelen radyoaktivite katkısının incelenmesi
Investigation of radioactivity contribution into environment from fertilizer production
  1. Tez No: 149743
  2. Yazar: CEMİLE SAHAVET ERDİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGAY KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 232Th, 238U, 210Po, elektrokimyasal depozisyon, fosfatlı kayaç, fosfatlı gübre, Nal(Tl) sintilasyon gama spektrometre sistemi, ZnS(Ag) sintilasyon dedektörü, 232Th, 238U, 210Po, electrochemical deposition, phosphate rock, phosphated fertilizer, Nal(Tl) scintillation gamma spectrometer, ZnS(Ag) scintillation alpha counter
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Gübre Üretiminden Çevreye Gelen Radyoaktivite Katkısının İncelenmesi ERDİL, Cemile Sahavet Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Turgay KARALI Şubat 2003, 69 sayfa Bu çalışmada Aliağa Nemrut Sanayi bölgesindeki Ege Gübre fabrikası çevresinde toprak ve bitki örneklerinde 238U, 232Th, 40K ve 210Po radyoaktivite konsantrasyonlaını incelenerek, fabrikanın çevreye yüksek oranda radyoaktif kirlilik getirip getirmediği saptanmıştır. Toprak ve bitki örneklerindeki 238U, 232Th, 40K aktivite konsantrasyonlarının saptanmasında Nal (Tl) sintilasyon gama spektrometresi kullanılmıştır. Örneklerin Po aktivite konsantrasyonunun belirlenmesinde ise elektrokimyasal depozisyon ve ZnS (Ag) sintilasyon alfa sayacı kullanılmıştır. Yüzey topraklarında 232Th, 238U, ^K ve 210Po aktivite konsantrasyonları ortalama olarak sırasıyla 49,43 Bq/kg, 71,20 Bq/kg, 288,28 Bq/kg ve 97,50 Bq/kg'dır. Bitki örneklerinde aktivite konsantrasyonlarının ortalama değerleri eTh için 10,72 Bq/kg elJ için 27,07 Bq/kg ve 40K için 864,29 Bq/kg bulunmuştur. Ortalama 210Po aktivite konsantrasyonlan, zeytin yaprakları için 23,28 Bq/kg ve otsu bitkiler için 23,75 Bq/kg olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Investigation of Radioactivity Contribution into Environment from Fertilizer Production ERDİL, Cemile Sahavet MSc in Nuclear Sciences Supervisori: Assist. Prof. Turgay KARALI February 2003, 69 pages In this study, radioactivity concentrations of 238U, 232Th, 40K and 210Po of soil and plant samples around Ege Fertilizer Factory which is located at Aliağa Nemrut Industrial Area were investigated in order to determine whether the factory causes any radioactive contamination to the environment. NaI(Tl) scintillation gamma spectrometer was used in determining 238U, 232Th, 40K activity concentrations in soil and plant samples. In addition the electrochemical deposition technique and ZnS(Ag) scintillation alpha counter were used in determining 210Po activity concentration in samples. In surface soils, the average activity concentrations of Th, U, 40K and 210Po are 49,43Bq/kg, 71,20 Bq/kg, 288,28Bq/kg and 97,50 Bq/kg respectively. In plant samples, the average activity concentrations are determined to be 10,72Bq/kg, 27,07 Bq/kg, 864,29 Bq/kg for eTh, eU and K respectively. The average activity concentrations of 210Po were calculated as 23,28 Bq/kg for olive leaves and 23,75 Bq/kg for grass samples.