Uzaktan algılama tekniği (uydu görüntüleri) kullanılarak ayrımlı toprak taksonomik gruplarının modellenmesi üzerine araştırma
Research on modelling of separete soil taxonomic units by utulizing remote sensing technique (satellite images)
- Tez No: 149744
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ALTINBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, spektroradyometre, toprak taksonomik birimi, SPSS, Remote sensing, spectroradiometer, soil taxonomic unit, SPSS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ (UYDU GÖRÜNTÜLERİ) KULLANILARAK AYRIMLI TOPRAK TAKSONOMİK GRUPLARININ MODELLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA ÖZDEN, Nejat Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ Ocak 2004, 188 sayfa Bu çalışma yeryüzünde dağılım gösteren ayrımlı toprak taksonomik gruplarının yansıma değerlerine ait sayısal verilerin uydu görüntüleri kullanılarak belirlenmesi ve bunların bir model içerisinde sınıflandırılması amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda uzaktan algılama tekniği (uydu görüntüleri) ve spektroradyometrik ölçümlerle belirlenmiş Rhodoxeralf, Haplrendoll ve Xerofluvent büyük toprak gruplarına ait yansıma verileri ile toprak analiz verileri, istatistiksel veri analiz yöntemi olan SPSS kullanılarak, korelasyon analizleri yapılmıştır. Nemli ve ıslak koşullardaki spektroradyometrik yansıma verilerine göre topraklar Haplrendoll > Xerofluvent > Rhodoxeralf şeklinde belirlenmiştir. Toprak taksonomik birimlerinin, spektroradyometrik yansıma verilerinin toprakların doğal özelliklerinden olan toprağın rengi, kireç içeriği, dokusu, % nem miktarı, organik madde ile ilişkili olduğu ancak suda çözünebilir toplam tuz içeriği ile herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı saptanmıştır. Toprak taksonomik birimlerinin spektroradyometrik yansıma verileri ile uydu görüntüsü sayısal yansıma verileri arasında herhangi bir ilişki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCH ON MODELING OF SEPARETE SOIL TAXONOMIC UNITS BY UTILIZING REMOTE SENSING TECHNIQUE (SATELLITE IMAGES) ÖZDEN, Nejat MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ January 2004, 188 pages This study was carried out in order to determine numerical data related to reflection values of separate soil taxonomic units which demonstrate distribution on earth, by using their satellite images and to classify them within a model. In this context, correlation analysis were conducted by using the following tools; remote sensing technique (satellite images); reflection values and soil analysis data pertinent to larger soil groups such as Rhodoxeralf, Haplrendoll and Xerofluvent, which were determined by means of spectroradiometric measurements; and SPSS, which is statistical data analysis method. Soil were determined as Haplrendoll > Xerofluvent > Rhodoxeralf according to spectroradiometric reflection values under the wet and damp conditions. It was determined that there was a relationship between spectroradiometric reflection values of soil taxonomic units and the color of the soil, which is one of the natural characteristics of a soil, its lime content, its texture, percentage of moisture content and organic substance, but there was no relationship with total salt content soluble in water. No relationship was observed between spectroradiometric reflection values of soil taxonomic units and the satellite image numerical reflection data.