Hasat sonrası sıcak su ve diğer bazı koruyucu uygulamaların Satsuma mandarininin kalite ve dayanım gücüne etkileri
The effects of hot water and other proctected treatments on quality and resistance capacity of Satsuma nmandarins
  1. Tez No: 149745
  2. Yazar: FATİH ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL KARAÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Satsuma, sıcaklık, kalsiyum, UV-C ışığı, klor depolama, kalite, hastalık kaybı, Satsuma mandarin, hot water, curing, calcium, UV-C light, chlorine, storage, quality, disease loses
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
ÖZET HASAT SONRASI SICAK SU VE DİĞER BAZI KORUYUCU UYGULAMALARIN SATSUMA MANDARİNİNİN KALİTE VE DAYANIM GÜCÜNE ETKİLERİ ŞEN, Fatih Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI Ocak 2004, 274 sayfa Bu çalışmada, sıcak su ve diğer bazı koruyucu uygulamaların Satsuma mandarininde (C. Unshiu Mar.) hasat sonrası görülen kayıplara ve depolanabilirliğine etkileri araştırmak amacıyla 2000- 2002 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmanın 1. yılında farklı derece ve sürelerde sıcak su ve sıcak hava, farklı sürede UV-C ışık ve değişik konsantrasyonunda klor uygulamaları yapılmıştır. Denemenin 2. yılında ise elde edilen bu sonuçlar ışığı altında en iyi sıcak su, sıcak hava, UV-C ışığı ve klor uygulamaları teksel ve kombine olarak uygulanmıştır. Bunlara ilaveten fungisitin (imazalil) düşük dozu (200 ppm) ile, sıcak su veya biyolojik preparat (AspireT) kombine edilerek veya tek basına önerilen dozu (1000 ppm) uygulanmıştır. Kalsiyumun sıcak su kombinasyonun ve vakumlu infilitrasyonun etkisi de incelenmiştir. Her iki yılda da satsuma meyveleri 5±l°C'de %90 oransal nemde 2 ay süre ile depolanmış ve meyveler hasatta, depolamanın ortasında ve sonunda, çeşitli gözlem, ölçüm ve analizler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci yılında bunlara ek olarak bazı uygulamaların yapıldığı meyve yüzeyinin scanning elektron mikroskobu (SEM) ile fotoğraflar çekilerek resimlenmiştir. Kalsiyum uygulana meyve kabuklarında Ca ve K miktarları saptanmıştır. Genel olarak Ca'un yer aldığı uygulamalar dışındaki tüm uygulamalar etkin bir hastalık kontrolü sağlamıştır. Bunlardan 53 °C 3 dak sıcak su uygulaması, hiçbir kimyasalla teması olmaması ve sıcak hava ve UV-C ışığı uygulamaları gibi bazı etkiler bakımından da olumsuzluklar göstermemsinden dolayı diğer uygulamalara göre tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF HOT WATER AND OTHER PROTECTED TREATMENTS ON QUALITY AND RESISTANCE CAPACITY OF SATSUMA MANDARINES ŞEN, Fatih PhD in, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ismail KARAÇALI January 2004, 274 pages In this study, the effects of hot water application and other protected treatments on Satsuma mandarins (C. Unshiu Mar.) were investigated. These post harvest treatments were studied to determine the post harvest losses and storage capability of Satsuma fruits. The research was carried out in 2000-2002. The fruits were collected from Satsuma mandarin trees grafted on Poncirus trifoliate rootstock. In the first year of the research, hot water and hot air were applied at different temperatures and different durations. The fruits were also treated with UV-C light at different temperature. The other treatment was dipping the fruits in chlorine solutions at different concentrations. According to the first year results, parameters as the best temperature, UV-C light and chlorine concentrations were selected for application to the fruits alone or in combination for the second year. Also the recommended dose and lower dose of imazalil (fungiside) were applied together with hot water or biological preparation (AspireT). In the second year, the effects of Ca infiltration under pressure on Satsuma mandarins were investigated. In both years, fruits were stored at 5±1°C and 90 % RH. Fruits were analyzed after harvest, the first and second month of the storage. In addition to the first year is analysis in the second year, the surface of fruits was photographed by SEM and the amount of Ca and K in the peel of the fruits were determined, and sensory tests were done. In general, except Ca applications, the other treatments were alone faund as effective in controlling diseases. The best treatment was hot water treatment at 53°C for 3 minutes because in this treatment, fruits were not in contact with any chemicals. Also, no bad signs appeared on fruits after hot air and UV-C light treatment