Yapısal kontrol sistemleri
Structural control systems
- Tez No: 149753
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pasif kontrol, sismik izolatörler, taban izolasyonlu yapı taşanını, Passive control, base isolation, the design of base isolated systems
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
V ÖZET YAPISAL KONTROL SİSTEMLERİ ERCAN, EMRE Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet AYDIN Temmuz 2004, 155 sayfa Bu tezde yapılan deprem kuvvetlerinden korumak için kullanılan sistemler tanıtılmıştır. Öncelikle yapılara etkiyen dış kuvvetleri (deprem, rüzgar vbz.) kendi üzerilerine alarak sönümleyen cihazlar detaylı olarak tanıtılmış ve taban izolasyonunun teorik esaslarını açıklayan lineer teoriden bahsedilmiştir. Daha sonra kauçuk izolatörlerin ve sürtünmeli pandül izolatörlerin mekanik karakteristiklerine değinilip, SAP2000N programıyla Amerikan Bina Yönetmeliği (UBC-97) doğrultusunda taban izolasyonlu yapı tasarımının nasıl yapılacağı anlatılmıştır. Son olarak bir yapının ankastre ve taban izolasyonlu çözümleri 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin Yarımca kaydınm Kuzey-Güney bileşeni kullanılarak analizleri yapılmıştır. Sonuçta bu iki sisteme etkiyen taban kesmeleri, göreli kat ötelemeleri ve düğüm noktalarına etkiyen ivmeler karşılaştırmalı olarak gösterilip taban izolasyonunun faydalan belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT STRUCTURAL CONTROL SYSTEMS ERCAN, Emre MSc in Civil Eng. Supervisor: Prof. Dr. Hikmet AYDIN July 2004, 155 pages In this thesis, energy dissipation systems are described for the control of structures against earthquake vibrations. Firstly, passive control systems are described and classification of passive energy systems is given then, the linear theory of Seismic base isolation is given and the mechanical characteristics of base isolators and friction pendulum isolators are given. The design of base isolation is described using American Building Code (UBC-97 ) and SAP2000N computer program. Lastly, a structure is chosen and theoretical assumed to be without base isolated and with base isolated. And 17 August 1999 Kocaeli earthquake's Yarımca record is used to analyze these two structures. At the end the base shears, storey drifts, and accelerations are presented in comparative and the advantages of base isolated systems are described.