Yapısal kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi ve taban izolatörlerinin betonarme bir binaya uygulanması
Evaluation of structural control systems and application of base isolators to a reinforced concrete structure
- Tez No: 199756
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Kontrol Sistemleri, Deprem, Sismik Taban İzolasyonu, Structural Control Systems, Earthquake, Seismic Base Isolation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYAPISAL KONTROL SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TABANİZOLATÖRLERİNİN BETONARME BİR BİNAYA UYGULANMASIBumin Kağan ÖZTÜRKSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet KAMANLI2007, 100 sayfaJüriYrd. Doç.Dr. Mehmet KAMANLIYrd. Doç.Dr. Hasan Hüsnü KORKMAZYrd. Doç.Dr. Ali KÖKENKlasik yöntemle dizayn edilen yapılar sismik kuvvetlere kendi başlarına karşıkoymaktadır. Bu da yapısal sisteme gelen yükü arttırmakta dolayısıyla kesitlerinbüyümesini ve gerilmelerin artmasını sağlamaktadır. Yapısal Kontrol Sistemiuygulanan yapılarda dinamik etki pasif, aktif, yarı aktif ve karma kontrolsistemleriyle absorbe edilebilmektedir. Böylece insan hayatı ve stratejik yapılardabulunan değerli ekipmanlar korunabilmektedir.Bu çalışmada yapısal kontrol sistemleri genel olarak incelenmiş, belli başlıkontrol sistemleri tanıtılmıştır. Ayrıca örnek bir betonarme binaya kurşun çekirdeklikauçuk izolatör uygulanmış, izolatörler dizayn edilmiş ve ankastre temelli yapıyagöre performans değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEVALUATION OF STRUCTURAL CONTROL SYSTEMS ANDAPPLICATION OF BASE ISOLATORS TO A REINFORCED CONCRETESTRUCTUREBumin Kağan ÖZTÜRKSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringAdviser: Asist. Prof.Dr. Mehmet KAMANLI2007, 100 pagesJuryAsist. Prof.Dr. Mehmet KAMANLIAsist. Prof.Dr. Hasan Hüsnü KORKMAZAsist. Prof.Dr. Ali KÖKENThe structures designed using classical methods withstand the seismic effectsby their own. This method increases the accepted load that results in an increase inthe dimensions of the cross-sections and stresses. The dynamic effect in thestructures that are applied with structural control system can be absorbed usingpassive active semi-active hybrid control systems. Thus, human life and valuableequipment in the strategic structures can be protected.In this study, structural control systems were investigated in general andprincipal control systems were introduced. Besides, lead plug bearing was applied toa sample reinforced concrete building, isolators were designed and a performanceanalysis was performed based on a fixed base structure.