Bulanık c-Ortalamalar kümeleme analizi ve uygulamaları
Fuzzy c-Means cluster analysis and its applications
  1. Tez No: 149758
  2. Yazar: GÖZDE ULUTAGAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞANSLI ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İşlem Sistemi, Bulanık Kümeleme, Küme Geçerliliği, Information Processing System, Fuzzy Clustering, Cluster Validity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
V ÖZET BULANIK c-ORTALAMALAR KÜMELEME ANALİZİ VE UYGULAMALARI ULUTAGAY, Gözde Yüksek Lisans tezi, İstatistik Bolümü Tez Yürütücüsü: Doç. Dr. Şanslı ŞENOL Aralık 2004, 125 sayfa Bu çalışmada bulanık kümeleme ile ilgili deneyimler için kolaylık sağlayacak visual-interaktif işlem sistemi oluşturulmuştur. Bazı sık kullanılan bulanık kümeleme, küme sayısı belirleme ve başlangıç kümelerin seçilmesi yöntemlerinin algoritmaları programlanarak bir sistem halinde entegre edilmiştir. Menüler aracılığı ile gerekli yöntemlerin seçilebilmesi, sonuçların görsel olarak ekrana verilebilmesi, veri setinin görsel olarak oluşturulabilmesi, optimal küme sayısının otomatik ayarlanabilmesi gibi işlemlerin yapılabilme imkanı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FUZZY c-MEANS CLUSTER ANALYSIS AND ITS APPLICATIONS ULUTAGAY, Gözde M.Sc. in Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Şanslı ŞENOL December 2004, 125 pages In this study, a visual-interactive processing system providing facility for experiences related to fuzzy clustering is presented. Certain frequent algorithms of fuzzy clustering, cluster validity and selection of initial clusters are programmed as an integrated system. It is possible to select necessary methods, assess the visual outputs in the screen, constitute data set visually, and adjust the optimal cluster number automatically by the help of the menu.