Bir otomobilin gövdesindeki lokal mukavemeti arttırıcı elemanların sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
Finite element analysis of the elements increasing local strength in a body of automobile
  1. Tez No: 149757
  2. Yazar: SİNAN NURİ NANE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpışma Testi, Çarpmada Dayanım özelliği, Sonlu Elemanlar Metodu, Non-Lineer Analiz, Crash Test, Crashworthiness, Finite Element Method, Non- Linear Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET BİR OTOMOBİLİN GÖVDESİNDEKİ LOKAL MUKAVEMETİ ARTTIRICI ELEMANLARIN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ NANE, Sinan Nuri Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kadri Turgut GÜRSEL Son yıllarda araba üreticileri, gelişen bilgisayar teknolojisinin yardımıyla, araçların çarpışmada yapısal dayanım özelliklerini arttırmak için bilgisayar simülasyonlannı daha yaygın ve etkin kullanmaktadırlar. Geliştirdikleri sonlu eleman araç modellerini, bir çok değişik çarpışma senaryolarında kullanarak çarpışmada yapısal dayanım özelliklerini (crashworthiness) incelemektedirler. Bu çalışmada, araçların önden çarpma, önden orantılı çarpma ve yandan çarpma senaryolarında araçlarının deformasyon mekanizması incelenmiştir. Kullanılan sonlu eleman araç modellerinin, çarpma etkisi altoda çözümlenmesinde“ANSYS/LS-DYNA”programının explisit analiz algoritması kullanılmıştır. Simülasyon sonuçlan, gerçek araç çarpışma test verileri ile karşılaştınhp analizin doğruluğu sağlanmıştır. Bu lcaışılaştrrmalar ve elde edilen simülasyonlar sonucunda, kullanılan modellerin kararlı, gerçekçi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF THE ELEMENTS INCREASING LOCAL STRENGTH IN A BODY OF AUTOMOBILE NANE, Sinan Nuri MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Kadri Turgut GÜRSEL In last few years, automobile manufacturers use computer simulations widely and more effectively to improve vehicle crashworthiness, with the help of developing computer technology. Car manufacturers analyse crashworthiness in various crash scenarios using finite element vehicle models which they developed. In this study, deformation mechanism of vehicles has been analysed in full frontal crash, offset frontal and side impact scenarios. These analysis were carried out with explicit analysis algorithm of“ANSYS/LS-DYNA”code. The simulation results are compared with crash test data of actual vehicles. The comparisons indicate that the obtained results are reliable, hence, the algorithm ise useful in designing automobiles.