Zeytinyağı sanayiinde ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi ve HACCP entegrasyonunda karşılaşılan sorunlar
Problems facing in the entegration of ISO 9001:2000 quality management system and HACCP in olivel oil sector
- Tez No: 149771
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Naturel Zeytinyağı, Gıda Güvenliği, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, HACCP, Virgin Olive Oil, Food Safety, ISO 9001:2000 Quality Management System, HACCP
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
V ÖZET ZEYTİNYAĞI SANAYİİNDE ISO 9001:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE HACCP ENTEGRASYONUNDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR ÇENGELER, Didar Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Tevfik TÜZÜN Aralık 2004, 353 sayfa Bu çalışmada zeytinyağı sanayiinde ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi (KYS) ve HACCP entegrasyonunda karşılaşılan sorunlar araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Literatür araştırmasına dayalı olan birinci bölümde, zeytinyağı teknolojisi ve ekonomisi, ISO 9000:2000 KYS, HACCP ve ön koşul programlan olan İyi Üretim Uygulamaları (GMP), İyi Hijyen Uygulamaları (GHP), İyi Tarım Uygulamaları (GAP), ISO 9001:2000 KYS ve HACCP entegrasyonu anlatılmıştır, ikinci bölümde zeytinyağı ihracatı yapan 10 firma yetkilisi ve kontinü sistemle çalışan 10 yağhane yetkilisi ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda sistemlerin entegrasyonunda, uygulanmasında karşılaşılabilecek sorunlar incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, sonuçlar değerlendirilmiş, SWOT analizi tekniği ile tartışma ve öneriler yorumlanmıştır. Ayrıca, yağhanelere yol göstermek amacı ile 3 fazlı kontinü sistemle üretim yaptığı farz edilen hayali XYZ zeytinyağı işletmesine ISO 9001:2000 KYS ve HACCP entegre bir şekilde kurularak Kalite El Kitabı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PROBLEMS FACING IN THE ENTEGRATION OF ISO 9001:2000 QUALITY MANAGEMENT SYSTEM AND HACCP IN OLIVE OIL SECTOR ÇENGELER, Didar MScin Food Engineering Supervisor: Asst. Prof. Tevfik Tüzün December 2004, 353 pages In this thesis, problems facing in the entegration of ISO 9001:2000 Quality Management System (QMS) and HACCP in olive oil sector were searched. Thesis was consisted of three section. In the first section which was consist of literature search about olive oil technology and economy, ISO 9000:2000 QMS, HACCP and its prerequisite programs Good Manufacturing Practices (GMP), Good Hygiene Practices (GHP) and Good Agricultural Practices (GAP), ISO 9001:2000 QMS and HACCP entegration were explained. In the second section, face to face interviews were made with competents of the 10 firms which are olive oil exporters and competents of the 10 small olive oil production plants which are worked with continuous system. In respect of interviews, facing of problems were investigated at the entegration and application of the systems. In the third and the last section, results were evaluated, discussion and suggestions were interpreted with SWOT analysis. Besides of them, to guide for small olive oil production plants, ISO 9001:2000 QMS and HACCP were set-up and Quality Hand Book were made for XYZ imaginary olive oil plant which is worked with 3 phase continuous system.