Tasarım desenlerinin uygulanması ve araç geliştirilmesi
Application of design patterns and tool development
- Tez No: 149777
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Üst modelleme, Tasarım Desenleri, Desen Üst Modellemeleri, Model dönüşümleri, XMI, Metamodeling, Design Patterns, Design Pattern metamodeling, Model Transformations, XMI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET TASARIM DESENLERİNİN UYGULANMASI VE ARAÇ GELİŞTİRİLMESİ DEMİREZEN, Zekai Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. N. Yasemin TOPALOĞLU Aralık 2004, 91 sayfa Bu tez çalışmasında, Model Tabanlı Yazılım Geliştirme kapsamındaki model dönüşümlerinin aşamaları incelenerek, bir tasarım deseninin üst modelinin nasıl hazırlanacağı ve tasarım deseni tabanlı model dönüşümünün nasıl gerçekleşebileceği sorularına cevap aranmıştır. Bulunan çözümler doğrultusunda, hedef modelleri önceden tanımlanmış model dönüşümlerinde kullanılabilecek bir araç geliştirilmiştir. Tezin ilk bölümlerinde üst modelleme, model dönüşümleri, desen kavramı açıklanmış ve desenlerin formal bir dille tanımlanması üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Model dönüşümlerinde XMI kullanımrmn açıklanmasından sonra tez kapsamında geliştirilen model dönüşüm aracı tanıtılmıştır. Geliştirilen araç, Java programlama dili ile gerçeldeştMlmiştir. Araçta XMI tabanlı model dönüşüm yaklaşımı kullanılmış ve üst model bilgileri XMI yapılarında tutulmuştur. Modellerin iyileştirilmesi için tasarım desenlerinin modellere katılmasını amaçlayan dönüşümler, geliştirilen araç ile uygulanmıştır. Desen üst modellenmesinde UML üst modeline dayalı yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT APPLICATION OF DESIGN PATTERNS AND TOOL DEVELOPMENT DEMİREZEN, Zekai MSc in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. N. Yasemin TOPALO?LU December 2004, 91 pages In this thesis, the basic components of model driven software development are studied. Within this context, literature is surveyed for model transformations and for developing pattern metamodels. Based on this survey, an engine that transforms models according to target definitions is developed. In the first four sections, the concept of design patterns, model transformations and metamodeling are introduced. Also, metamodeling techniques for design patterns of the current literature are discussed. Following the discussion on XMI based model transformations, the tool that is developed in this thesis is introduced. The developed tool is implemented in the Java language. Source and the target models are presented in XMI format and XMI based transformations are employed. Model transformations for pattern refactorings are performed with the tool. UML based metamodeling is used for the design pattern definitions.