Etlik piliçlerde derinin tip I kollajeni, bileşimi ve dayanıklığı üzerine sıcak stresinin etkisi
The effect of heat stress on skin type I collagen skin composition and strength in broilers
  1. Tez No: 149778
  2. Yazar: ÖZLEM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEHEN BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Deri dayanıklılığı, kollajen, tip I kollajen, sıcak stresi, alıştırma, etlik piliç, Skin strength, collagen, collagen type I, heat stress, conditioning, broiler
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
V ÖZET ETLİK PİLİÇLERDE DERÎNİN TD? I KOLLAJENİ, BİLEŞİMİ VE DAYANTKLDLIĞI ÜZERİNE SICAK STRESİNİN ETKİSİ ASLAN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güldehen BİLGEN Aralık 2004, 69 sayfa Etlik piliçlerde kesimhane işlemleri sırasında meydana gelen deri yırtılmaları etlik piliç endüstrisinde sık karşılaşılan ve ekonomik öneme sahip sorunlardan biridir. Deri direnci arttıkça deri yırtılmaları azalmaktadır. Deri dayanıklılığı çevresel ve genetik bazı etmenlerden etkilenmektedir. Ayrıca deri dayanıklılığı, derinin ana yapısal proteinlerinden biri olan tip I kollajeni ve deri bileşimi ile ilgilidir. Bu araştırmada sıcak stresi ve erken dönem sıcağa alıştırma uygulamasının etlik piliçlerde derinin tip I kollajeni, bileşimi ve dayanıklılığı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, deri örnekleri normal büyütme sıcaklığında (18-24 °C) yetiştirilen bireylerden oluşan bir kontrol grubu, 21. günden itibaren yüksek sıcaklıkta (gündüz ortalama 32 °C ve gece ortalama 24 °C) yetiştirilen bireylerden oluşan bir sıcak stresi grubu ve 5. günde 24 saat 34 °C de sıcağa alıştırma uygulandıktan sonra 21. günden itibaren yüksek sıcaklıkta yetiştirilen bireylerden oluşan bir alıştırma grubu olmak üzere,VI üç etlik piliç grubundan alınmıştır. 49. günde kesimhanede her grup ve eşeyden 12'şer olmak üzere deri örnekleri alınmış ve alman deri örnekleri üzerinde deri direnci, deri bileşimi ve deri kollajen içeriği analiz edilmiştir. Deri direnci analizi Zwick marka deri mukavemet makinesinde gerçeldeştirilmiş olup, deri kuru madde analizinden sonra Kjeldahl yöntemiyle ham protein içeriği belirlenmiş ve deri için önemsiz miktarda olan ham kül dikkate alınmayarak kuru madde miktarından ham protein miktarının çıkarılmasıyla ham yağ içeriği bulunmuştur. Piliç derilerinin toplam kollajen içeriğinin belirlenmesinde hidroksiprolinden yararlanılmıştır. Deri toplam kollajen içeriğinin belirlenmesinden sonra tip I kollajeni saflaşunlarak SDS-PAGE yöntemi ile saflık kontrolü yapılıp tip I kollajen bandlannın yoğunlukları belirlenmiştir. Deri direnci bakımından grubun, ham yağ içeriği bakımından eşeyin ve toplam kollajen içeriği bakımından grup ve eşeyin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Grup x eşey interaksiyonu ise toplam kollajen ve ham yağ içeriği bakımından istatistiksel önemde olmuştur. Tip I kollajen proteini SDS-PAGE' de yükleme noktasından göç edilen bölgeye göre 5 band (Yh2; Pİ2; 01,2; aı; oç) vermiştir. Sıcak stresinin deri dayanıklıhğmı olumsuz yönde etkilediği, alıştırma uygulaması ile bu olumsuz elkinin azaltıldığı ve deri dayanıklılığı ile deri ham protein, deri ham yağ ve deri kollajen içeriği arasında önemli bir ilişki bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF HEAT STRESS ON SKIN TYPE I COLLAGEN, SKTN COMPOSITION AND STRENGTH IN BROILERS ASLAN, Özlem MSc in Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Güldehen BİLGEN December 2004, 69 pages Skin tearing that occurs during slaughtering is one of rattier frequently, economically important problems in broiler industry. When skin strength increases skin tearing decrease. Skin strength has been influenced by environmental and genetical factors. In addition, skin strength is related to skin composition and type I collagen which is one of its principle structural proteins. In this study, effect of heat stress and early period heat conditioning on skin strength, skin composition and type I collagen in broilers has been investigated. With this aim, skin samples were obtained from three groups. 1. Control : Broilers were reared under the normal temperatures, 2. Heat stress : Broilers were reared under high temperature (average 32 °C during the day 24 °C during the night) from 21 to 49 d. and 3. Conditioning : Broilers were reared under high temperature from 21 to 49 d. aftervm conditioning at 5 day for 24 h (34 °C). At 49 day, 12 birds from each sex and each group were selected at random and slaughtered. Skin dry matter, protein, collagen content were determined and type I collagen was analysed by SDS-PAGE. Skin strength was measured using an Zwick machine. Skin crude protein content was analysed by Kjeldahl method after skin dry matter content analysis. Skin crude fat content was estimated by subtracting the calculated protein content from the dry matter content, because there is negligible crude ash in the skin. Hydroxyproline was used to determine the total collagen content of chicken skin. Type I collagen was purified after determination of skin total collagen and its purity was controlled at SDS- PAGE. The main effect of group on skin strength was significant. The main effects of group and sex on crude protein content were significant. Skin crude fat content was influenced by sex, skin total collagen was influencedby group and sex. From the point of view total collagen and crude fat content were determined group and sex interaction. Five protein bands were found from origin point to migration side (yİ22; 0İ2; pi,2; ai, a2) by SDS-PAGE. It is clear that heat stress has a negative effect on skin strength and this negative effect may be decreased by conditioning. Significant correlations were observed between skin strength and skin protein, fat and collagen content