Mamul derilerin ağır metal içeriklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Studies on the determination of the levels of heavy metals in leather products
  1. Tez No: 149776
  2. Yazar: MELTEM İŞCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHRİ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Ekstraksiyon, Mamul Deri, ICP-AES, Heavy Metal, Extraction, Leather, ICP-AES
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
V ÖZET MAMUL DERİLERİN AĞIR METAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İŞCAN, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Bahri BAŞARAN Aralık 2004, 178 sayfa Bu çalışmada çevre ve insan sağlığı açısından zararlılığı bilinen ve birçok kullanım eşyasında bulunmasına sınırlamalar getirilen kadmiyum, kobalt, krom, bakır, çinko, kurşun ve nikel gibi ağır metallerin deri ürünlerinde bulunan miktarlarının tesbiti üzerinde çalışılmıştır. Çalışma materyali olarak; insan vücuduyla teması çok olduğundan, muhtemel alınım kaynağı olabilecek deri mamullerinden astarlık, giysilik ve ayakkabılık deri türleri kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle deri "türlerinde bulunan toplam ağır metallerin düzeyleri belirlenerek bozulmayla doğaya aktarılabilecek maksimum miktarlar ortaya konmuştur. Ayrıca deri ürünlerinin günlük kullanımı esnasında, tere maruz kaldığında açığa çıkabilecek ağır metal miktarlarının belirlenmesi amacıyla yapay ter çözeltisinde ekstraksiyon, suya maruz kalmasında açığa çıkabilecek ağır metal miktarlarını belirlemek amacıyla da suda ekstraksiyon yapılmıştır. Ağır metal konsantrasyonlarının belirlenmesinde ICP-AES kullanılmıştır.VI Elde edilen sonuçlar deri ve tekstil ürünleri için belirlenen limit değerlerle karşılaştırılmış ve araştırılan ağır metallerin deri ürünlerinde tehlikeli seviyelerde olup olmadığı tesbit edilmiştir. Ayrıca toplam ve ekstrakte olabilen ağır metallerin astarlık, giysilik ve ayakkabılık deri türlerinde farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON THE DETERMINATION OF THE LEVELS OF HEAVY METALS in LEATHER PRODUCTS İŞCAN, Meltem Msc in Leather Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bahri BAŞARAN December 2004, 178 Pages The levels of heavy metals such as cadmium, cobalt, chromium, copper, zinc, lead and nickel which are known as harmful substances for environmental and human health and have limited use for many products are investigated in this study. Lining, garment and shoe upper leathers which could be possible sources of uptake by direct contact to human skin are used as project materials. In this study, total amount of the heavy metals present in leather products are estimated and the maximum levels of these heavy metals which can be transformed to nature are expressed. The extractable amounts of each heavy metal in the experimental sweat solution and water are measured in a way to reflect the levels that human can be exposed during the daily use of the leather products. In order to determine the concentration of heavy metals, ICP-AES was used.VIII The results are compared to the defined limited levels and the levels of the heavy metals which are determined as if they are dose to the dangerous limits for human health or not. Additionally the differences of total and extractable amounts of heavy metals between the leathers of lining, garment and shoe upper are found.