Chelonus oculator Panzer (Hymenoptera: Braconidae) ile konukçuları Spodoptera littoralis (Boisduval) ve Ephestia kuehniella Zeller arasındaki biyolojik ilişkiler ve Aldicarb'ın parazitoid üzerine etkilerinin radyoizotop izleme tekniği ile araştırılma
Biological relations between Chelonus oculator Panzer (Hymenoptera: Braconidae) and its host Spodoptera littoralis (Boisduval) Ephestia kuehniella Zeller and investigation of the effects of Aldicarb on the parasitoid by radioisotope tracer technique
  1. Tez No: 149781
  2. Yazar: DİLAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞET KILINÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Chelonus oculalor, biology, life table, food consumption, insecticide residues, parasitoid
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Uf?V ÖZET Doktora Tezi CHELONUS OCULATOR PANZER (HYMENOPTERA: BRACONIDAE) İLE KONUKÇULARI SPODOPTERA WTORAL1S (BOISDUVAL) VE EPHESTIA KUEHNIELLA ZELLER ARASINDAKÎ BİYOLOJİK İLİŞKİLER VE ALDICARB'EM PARAZİTOİD ÜZERİNE ETKİLERÎNİN RADYOİZOTOP İZLEME TEKNİĞİ İLE ARAŞTIRILMASI Dilan ÖZMEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilhn Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Bu çalışma ile, yumurta-larva parazitoidi Chelonus oculator'an, laboratuvar koşullarında, iki farklı konukçusu ile biyolojik ilişkileri incelenmiş ve aldicarb'ın parazitoide etkileri radyoizotop izleme tekniği ile belirlenmiştir. Parazitoid için uygun konukçu yaşı, 24 saatten olgun Eplıestia kuehniella yumurtaları olarak belirlenmiştir. C. oculator'un ömrü; dişiler için en uzun 163 ± 23, erkekler için 14.1 ± 2.3 gün bulunmuştur. Ephestia kuehniella üzerinde ortalama gelişme suresi, dişi ve erkeklerde 58.6 ± 0.09, 55.9 ± 0.06 gun; yumurta verimi, ortalama 2344.0 ± 222.S birey; cinsiyet oranı 2.5:1 (erkek:dişi); net üreme gücü ise 668.8 dişi/dişi olarak belirlenmiştir. C. oculator'an 2 kereden fazla çiftleşmesinin meydana gelen dişi birey sayışım artırdığı bulunmuştur. Parazitoidin doğal konukçusu Spodoptera littoralis Özerinde gelişme süresi 18.4 ± 03 günde tamamlanmıştır. Paraatizmin, s. littroralis'm besin tüketimini azalttığı, parazitli larvaların 32.9 ± 0.6 cm2, sağlıklı larvaların 1433 ± 6.5 cm2 yaprak alam tükettikleri belirlenmiştir. Parazitli S. littoralis larvalarına yedirme yoluyla uygulanan "C-aldicarb kalıntıları, uygulamadan 48 saat sonra konukçu dışkısında %75.4 ±32 oranında bulunmuştur. Parazitoidin oldukça yüksek üreme gücüne sahip olduğu, K kuehniella üzerinde kolaylıkla üretiminin yapılabileceği, S. lluoaralts'm besin tüketimini önemli ölçüde azalttığı, aldicarb uygulaması yapılan pamuk alanlarında, konukçusunun zararlı olduğu dönemde, pestisit kalıntısından etkilenmeyeceği sonuçlan elde edilmiştir. 2004, İSO sayfa ANAHTAR KELİMELER: Chelonus oculator, biyoloji, yaşam çizelgesi, besin tüketimi, insektisit kalıntısı, parazitoid
Özet (Çeviri)
* * ABSTRACT Ph.D. Thesis BIOLOGICAL RELATIONS BETWEEN CHELONUS OCVLATOR PANZER (HYMENOPTERA: BRACONIDAE) AND ITS HOST SPODOPTEİRA LTTTORALIS (BOİSDUVAL) AND EPHESHA KUEHNIELLA ZELLER AND INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF ALDICARB ON THE PARASITOID BY RADIOISOTOPE TRACER TECHNIQUE Dilan ÖZMEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Prof. Dr. Neşet KILINÇER This study was carried out to determine the biological relations between egg larval parasitoid Chelonus oculalor and its two different hosts under the laboratory conditions. The effects of aldicarb on parasitoid was determined by radioisotope tracer technique. Suitable host age was determined as Epheslia kuehniella eggs older than 24 hours. The maximum longevity and mean development time of C. oculalor were 163 ± 23 and 58.6 ± 0.09 day for females, and 14.1 ± 2 J and 55.9 ± 0.09 day for males, respectively. The mean fecunditiy, sex ratio and the net reproduction rate were 2344.0 ± 222.S parasitoid, 2.5:1 (male:female), 668.8 female/female, respectively. It was found that the number of produced females was increased by the parasitoid mate more man two times. Development time of C. oculalor was determined 1 8.4 ± 0.3 day on Spodoptera littoralls, natural host of parasitoid. Food consumption of S. littoralls decreased because of parasitization. Parasitized larvae and unparasitized larvae consumpted 32.9 ± 0.6 and 143 J ± 6.5 cm2 leaf area, respectively.,4C-aldiearb residues, which were applied to parasitized S. littoralls larvae by feeding, were found 75.4 ± 32% of initially applied radioactivity, in larval feces after 48 hours of application. As a result of this research, it was found that, parasitoid had a very high fecundity, reared on £ kuehniella easily, reduced food consumption of SJIttoralts drastically and was not affected by aldicarb residues when its host harmfull to cotton fields. 2004, 150 pages