Kastamonu el dokumacılığı ve üretilen dokumaların bazı özellikleri ile işletme teknikleri üzerine bir araştırma
Research on hand weaving in Kastamonu and some properties of the wovens produced and embroidery techniques
  1. Tez No: 149782
  2. Yazar: FATMA YETİM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, hand weaving, embroidery techniques
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada, Kastamonu el dokumacılığının tarihsel gelişimi ve günümüzdeki durumu araştırılmıştır. Yörede el dokumacılığında kullanılan araçlar, dokumaya hazırlık aşamaları, dokuma işlemi, dokumaların örgüsü, eni, boyu, çözgü ve atkı sıklığı, renk, motif, desen ve kullanım özellikleri, günümüzde dokunan dokumaların çözgü ve atkı ipliklerinin lif cinsi, numara ve büküm oranları belirlenmiştir. Ayrıca işlemeli dokumalarda işleme ipliği, rengi, tekniği, desen ve kompozisyon özellikleri, kenar temizleme teknikleri ve kullanım yerleri incelenmiştir. Araştırmada geçmişten kalan 80 dokuma örneği ve günümüzde dokunan 54 dokuma örneği araştırma kapsamına alınmıştır. Yörede bulunan eski dokuma örnekleri ve günümüzde dokuma örnekleri belirlenmiş, günümüzdeki dokuma işlem basamakları fotoğraflarla belgelenmiştir. Kastamonu'da geçmişte yöresel dokumaların halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başörtüleri, peşkir, uçkur, kuşak, örtü vb. dokunduğu, günümüzde ise geleneksel kullanım alanlarından farklı olarak ev dekorasyonunda kullanılmak üzere sehpa örtüsü, şömentabla, masa örtüsü, koltuk örtüsü, perde, çarşaf ve kumaş üretimi yapıldığı belirlenmiştir. 2004, 196 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kastamonu, el dokumacılığı, işleme teknikleri
Özet (Çeviri)
Historical development of hand weaving in Kastamonu and its condition in the present day is searched within this study. The tools and instruments, which are used in hand weaving in the region; pre-weaving presentation stages, weaving process; knitting, width, hength, warp and weft density of the weavings, colour, motive, design and usage characteristics; fibre type, number and spun rates of warp and weft yarn, that is used in the weavings woven in the present days are identified. Additionally; embroidery yarn, colour, technique, design and composition characteristics, edge clearing techniques and usage purposes of the ornamented weavings have been studied. 80 weaving samples, which are left from the past and 54 contemporarily woven weaving samples are included within the content of the research. The old and contemporary weaving samples, which are found in the region, are identified and steps of contemporarily practiced weaving process are documented with photographs. It has been determined that the regional weavings, such as headgears, napkins, trouser holding bands, girdles and cover fabrics were woven with the purpose of meeting daily needs of the people, while contemporary weaving products, such as tripod covers, table clothes, table covers, furniture covers, curtains, bed linen sheets, and fabrics are being produced for home decoration purposes, that is different from the customary usage purposes. 2004, 196 pages