Marmara Bölgesi'nin chelonus jurine (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) cinsi türleri üzerinde taksonomik ve faunistik çalışmalar
Taxonomic and faunistic studies on species of genus chelonus jurine (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) of Marmara region
- Tez No: 95327
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Braconidae, Cheloninae, Chelonus, Fauna, Marmara Bölgesi, Taksonomi, Türkiye, Braconidae, Cheloninae, Chelonus, Fauna, Marmara Region, Taxonomi, Turkey
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Marmara Bölgesi Chelonus Jürine (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) Cinsi Türleri Üzerinde Taksonomik ve Faunistik Çalışmalar Chelonus (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) faunasını saptamak amacıyla Marmara Bölgesi'nin Adapazarı, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edime, İstanbul, İzmit, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde, 1985-2000 yılları arasında 159 lokalitede araştırma yapılmış ve 91 lokaliteden Chelonus cinsine ait 470 örnek toplanarak tanımlanmıştır. Çalışmada 12 tür teşhis edilmiş ve her tür taksonomik olarak incelenmiştir. Cheloninae altfamilyasının tribus ve cins tanı anahtarı ile Chelonus cinsi türleri için tanı anahtarı hazırlanmıştır. Bu türlerin sinonimleri, dağılım alanları, bilinen konukçuları belirtilmiştir. Tanı anahtarlarında geçen ayırıcı karakteristik özellikler 35 orjinal şekil ile verilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye faunası için ilk kayıt olan türler: Chelonus asiaticus Telenga, Chelonus bidens Tobias, Chelonus canescens Wesmael, Chelonus microsomus Tobias, Chelonus oculator (Panzer), Chelonus osselatus Alexeev, Chelonus scabrator Fabricius, Chelonus smimovi Telenga, Chelonus szepligetii Dalla Torre, Chelonus tuberculifer Tobias ve Chelonus varimaculatus Tobias'dır. Ayrıca, Chelonus inanitus Linnaeus Marmara Bölgesi faunası için ilk kayıt niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Taxonomic and Faunistic Studies on Species of Genus Chelonus Jürine (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) of Marmara Region This study includes species of the Chelonus (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) found in Marmara Region based on the material collected between 1985-2000. A total of 159 localities in Adapazarı, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmit, Kırklareli and Tekirdağ cities were investigated and 470 specimens belonging to genus Chelonus were obtained. Twelve species were identified and examined. The key to tribus and to genus of Cheloninae subfamily as well as the key to species of genus Chelonus is given. Synonyms, distributions, known hosts of these species were also presented. The diagnostic characteristic properties, which were associated with the keys were added with 35 original figures. Twelwe species were recorded and eleven of them are new records for Turkey. These are as follows: Chelonus asiaticus Telenga, Chelonus bidens Tobias, Chelonus canescens Wesmael, Chelonus microsomus Tobias, Chelonus oculator (Panzer), Chelonus osselatus Alexeev, Chelonus scabrator Fabricius, Chelonus smimovi Telenga, Chelonus szepligetii Dalla Torre, Che/onus tuberculifer Tobias, Chelonus varimaculatus Tobias. Additionally, Chelonus inanitus Linnaeus is a new record for Marmara Region.