Ankara ilinde otsu bitkilerde aphidoidea türleri üzerinde taksonomik araştırmalar
Determination of aphidoidea (Homoptera) species on wild plants in Ankara province
  1. Tez No: 149780
  2. Yazar: IŞIL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞET KILINÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Aphidoidea, Aphididae, wild plant, secondary host
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA İLİNDE OTSU BİTKİLERDE APHIDOIDEA TÜRLERİ ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Işıl ÖZDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Ankara ilinde 2000-2004 yıllan arasında yürütülen bu çalışmada Aphidoidea (Homoptera) üst familyasından, S alt familyaya bağlı 7 tribus, 37 cins, 20 alt cinse bağlı toplam 81 tür yabani otsu bitkiler üzerinden tespit edilmiş olup, bunların 4 adedi cins, 74 adedi tür, 3 adedi alt tür olarak kesin tanıları yapılmıştır. 12 adedinin daha önce ülkemizde yapılan çalışmalarda rastlanılmamış olması nedeniyle Türkiye faunası için yeni kayıt olabileceği düşünülmektedir. Bir adet dünya için cins düzeyinde yeni tür bulunmaktadır. Çalışmada saptanan yaprakbitlerinden Aphis, Brachycaudus, ve Uroleucon cinsi tür zenginliği ile başta gelmiş ve bu cinslere bağlı Aphis cracdvora Koch, Aphis fabae Scopoli, Brachycaudus (Acaudus) cardui (Linnaeus), Uroleucon sonchi (Linnaeus) bölgede en yaygın türler olmuştur. Bunları Aphis spp., Brevicoryne brassicae (Linnaeus), Hayhurstia atripüds (Linnaeus), Hyadaphis coriandri (Das), Hyperomyzus lactucae (Linnaeus), Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer) izlemiştir. Bölgenin flora zenginliğine bağlı olarak oldukça çeşitli bir yaprakbiti faunasına sahip olduğu, bu çalışma ile ortaya çıkarılmıştır. 2004, 188 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aphidoidea, Aphididae, yabani bitki, sekonder konukçu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis DETERMINATION OF APHIDOIDEA (HOMOPTERA) SPECIES ON WILD PLANTS IN ANKARA PROVINCE Işıl ÖZDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Neşet KILINÇER In this study, the superfamily Aphidoidea (Homoptera) on wild plants was investigated in Ankara province during 2000-2004. Totaly 81 species were determined belonging to 5 subfamily, 37 genus, 20 subgenus and 4 genus, 3 subspecies. 12 species were found to be new record for Turkish aphid fauna and one species is a new record for world aphid fauna. This species could be identified in genus level. The genus Aphis [Aphis craccivora Koch, Aphis fabae Scopoli], Brachcaudus [Brachycaudus (Acaudus) cardui (Linnaeus)] and Uroleucon (Uroleucon) sonchi (Linnaeus) were found to be the most common and widely distributed species. Aphis spp., Brevicoiyne brassicae (Linnaeus), Hayhurstia atriplicis (Linnaeus), Hyadaphis coriandri (Das), Hyperomyzus lactucae (Linnaeus), Myzus (Neetaroslphon) persicae (Sulzer) were also common in the Region. As a conclusion, it has been revealed that the variety of aphid fauna in this region depends on the rich wild plant flora. 2004, 188 pages