Parazitoit Anagyrus pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) ile konukçusu Planococcus citri Risso (Homoptera: Pseudococcidae) arasındaki biyolojik ilişkiler üzerine araştırmalar
Investigation on some biological relationships between parasitoid Anagyrus pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) and host Planococcus citri Risso (Homoptera: Pseudococcidae)
- Tez No: 149820
- Danışmanlar: PROF.DR. NEŞET KILINÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Planococcus citri, Citrus mealybug, Anagyrus pseudococci, biology, mummification, encapsulation, life table
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARAZÎTOfT Anagyrus pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) tLE KONUKÇUSU Planococcus citri (Risso) (Homoptera: Pseudococcidae) ARASINDAKİ BAZI BİYOLOJİK İLİŞKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Sevilay ÇALIŞIR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Bu çalışmada Planococcus citri (Risso)' nin altı, 12 ve 18 gün yaşlı nimfleri ile Anagyrus pseudococci Girault' nin bazı biyolojik ilişkileri çalışılmıştır. Denemeler 28±1 °C sıcaklık, %60-65 orantılı nem, 16:8 (aydınlık: karanlık) koşulların sağlandığı iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Denemede farklı yaşlardaki turunçgil unlubiti nimflerinde parazitoitin ortalama ergin ömrü, ortalama gelişme süresi, cinsiyet oranı, bir dişinin meydana getirdiği ortalama birey sayısı, parazitlenen bireylerde mumya oluş süresi, parazitleme sonucu oluşan kapsüUeme reaksiyonu belirlenmiş ve parazitoitlerin farklı iki yaştaki turunçgil unlubiti nimflerinde yaşam çizelgeleri oluşturulmuştur. Denemeler sonucunda parazitoitin 12 ve 18 gün yaşlı turunçgil unlubitlerini terci ettiği, altı gün yaşlı nimflere yumurta bırakmadığı, ancak bunlar üzerinde konukçudan beslenme davranışı gösterdiği saptanmıştır. Parazitoitin dişi ömrü altı, 12 ve 18 gün yaşlı turunçgil unlubitlerinde sırasıyla ortalama 11.15±0.68, 14.35±0.52 ve I4.60±0.62 gün olarak belirlenmiştir. 12 ve 18 gün yaşlı turunçgil unlubiti nimflerinde parazitoitin dişi gelişme suresi sırasıyla 13.20±0.09 ve 13.1 5±0. 1 8 gün iken, erkek gelişme süresi sırasıyla I2.45±0.11 ve 12.35±0.I5 gün olarak belirlenmiştir. Parazitoitin cinsiyet oranı 12 gün yaşlı nimflerde 1:0.75 (erkek: dişi), 18 gün yaşlı nimflerde 1:0.88 (erkek: dişi) olarak bulunmuştur. Parazitlenen bireylerin mumya oluş süreleri 12 ve 18 gün yaşlı turunçgil unlubiti nimflerinde sırasıyla ortalama 8.10±0.07, 8.00*0.13 gün olarak belirlenmiştir. Parazitoitin meydana getirdiği toplam yavru sayısı ise 12 ve 18 gün yaşlı turunçgil unlubiti nimflerinde sırasıyla ortalama 30.45±1.1 birey/dişi ve 45.95*2.2 birey/dişi olarak saptanmıştır. Parazitoitlerin unlubitlere bıraktığı yumurtaların bir kısmının kapsülleme reaksiyonuna maruz kaldığı belirlenmiştir. Toplam ve etkili kapsüUeme oranlan 12 gün yaşlı unlubit nimflerinde sırasıyla %3 1.80 ve %28.30, 18 gün yaşlı unlubit nimflerinde ise sırasıyla %70.46 ve %59.1I olarak saptanmıştır. Elde edilen verilerle parazitoitin yaşam çizelgesi oluşturulmuştur. 12 gün yaşlı turunçgil unlubiti nimflerinde gelişen parazitoitin döl süresi (T0) 13.2 gün, net üreme gücü (Ro) 9.33 dişi/dişi ve doğal artış kapasitesi (r“) 0.1 15±0.00 dişi/dişi/gün olarak belirlenmiştir. Bu değerler 18 gün yaşlı unlubit nimfleri üzerinde yetiştirilen parazitoitler için döl süresi (T0) 13.15 gün, net üreme gücü (Ro) 4.86 dişi/dişi ve doğal artış kapasitesi (r”) 0.077±0.00 dişi/dişi/gün olarak saptanmıştır. 2004, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Planococcus citri, Turunçgil unlubiti, Anagyrus pseudococci, biyoloji, mumya, kapsülleme reaksiyonu, yaşam çizelgesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVSETIGATION ON SOME BIOLOGICAL RELATIONSHIPS BETWEEN PARASITOID Anagynts pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) AND HOST Planococcus cttri (Risso) (Homoptera; Pseudococcidae) Sevilay ÇALIŞIR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Neşet KILINÇER In this study, some biological relations between Anagyrus pseudococci and 6, 12 and 18 old days nymph of Planococcus cttri were investigated at 28±1 °C temperature, 60-65% relative humidity and 16L: 8D photoperiod conditions. In this research, adult longevity of parasitoid, developmental times from egg to adult, sex ratio, real fecundity, mummification times, encapsulation because of parasitization were investigated. And the life tables of parasitoid for two different ages of citrus mealybug nymphs are prepared. It was found that the parasitoid prefers the 12 and 18 old days nymph of citrus mealybug. Egg laying did not occur for 6 old days nymph. For this nymphal stage host feeding was observed. The adult female longevity for 6, 12 and 18 old days nymph were found I1.15±0.68, 14.35±0.52, 14.60±0.62 days respectively. The male adult longevity for 6, 12 and 18 old days nymph was 6.40±0.30, 6.75±0.21 and 7.05±0.28 days as average, respectively. On the 12 and 18 old days nymph while the developmental period was averagely 13.20±0.09 and 13.1 5±0. 1 8 days respectively for parasitoid female, it was 12.45±0.11 and 12.35±0.15 days, respectively for males. The sex ratio was found 1:0.75 for 12 old days nymph and 1:0.88 for 18 old days nymph for (male: female). The mummification times of parasitoid on 12 and 18 old days nymph were found 8.10±0.07, 8.00±0.13 days respectively. The mean number of eggs produced per female for the parasitoid on 12 and 18 old days nymph were found 39.45±1.1 and 45.95±2.2. encapsulation was observed for some of the eggs. The aggregate and effective encapsulation ratios were found 31.80% and 28.30% for 12 old days nymph and 70.46% and 59.14% for 18 old days nymph. With the results of the investigation the life table of me parasitoid is formed. For the parasitoid on 12 old days nymph the generation time (T0) was found 13.2 days, net reproductive rate (Ro) was found 9.33 femakle/female and rate of increase (r“) was found 0.1 15±0.00 female/female/day. The values for 18 old days nymph were found as T0= 13.15 days, Ro= 4.86 female/female and r”= 0.077*0.00 female/female/day. 2004, 80 pages