Anagyrus pseudococci'nin bağ (Planococcus ficus signoret) ve turunçgil (Planococcus citri risso) unlubitleri üzerindeki biyolojisi ve tercihi
Biology and preference of Anagyrus pseudococci on vine (Planococcus ficus signoret) and citrus (Planococcus citri risso) mealybugs
  1. Tez No: 990519
  2. Yazar: ASIO MAHAD OSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anagyrus pseudococci, Planococcus ficus, Turunçgiller, Anagyrus pseudococci, Planococcus ficus, Citrus fruits
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Encyrtidae (Hymenoptera) familyasına ait önemli bir biyolojik mücadele etmeni olan Anagyrus pseudococci (Girault)'nin, bağ unlubiti Planococcus ficus (Signoret) ve turunçgil unlubiti Planococcus citri (Risso) üzerindeki biyolojisi ve konukçu tercihleri saptanmıştır. Çalışma kapsamında parazitoidin gelişme performansı farklı sıcaklık koşullarında değerlendirilmiş ve bitki ile konukçu kaynaklı kokulara karşı yönelim davranışı belirlenmiştir. Biyolojik gelişme dönemlerine ait denemeler, kontrollü laboratuvar koşullarında 15, 20, 25 ve 30 ± 1 °C sabit sıcaklıklarda yürütülmüş; yumurta–larva, pupa ve toplam gelişme süreleri ile ergin çıkış süresi ve cinsiyet oranları her iki konukçu tür için karşılaştırmalı olarak ortaya konmuştur. Ayrıca P. ficus ve P. citri'nin ikinci dönem nimf, üçüncü dönem nimf ve genç ergin dişi dönemlerinde parazitleme başarısı ve mumyalaşma süreleride belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, A. pseudococci'nin gelişme süresinin sıcaklık ve konukçu türüne bağlı olarak değiştiğini ve her iki unlubiti türünde de başarılı bir gelişme gösterdiğini ortaya koymuştur. Parazitoidin konukçu tercihi, iki kollu Y-tüpü olfaktometre kullanılarak gerçekleştirilen 21 adet ikili koku karşılaştırması ile değerlendirilmiş; bağ ve farklı turunçgil türlerine ait temiz ve unlubit bulaşık bitki materyalleri ile konukçu kaynaklı kokular test edilmiştir. Olfaktometre denemeleri, A. pseudococci erginlerinin özellikle unlubit bulaşık bitki materyalleri ve konukçu–bitki birleşik kokularına daha yüksek oranda yönelim gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, A. pseudococci'nin hem P. ficus hem de P. citri'ye karşı etkili bir biyolojik mücadele etmeni olduğunu ve bağ ile turunçgillerin birlikte yetiştirildiği bölgelerde entegre zararlı yönetimi programlarında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biology and host preference of Anagyrus pseudococci (Girault) (Hymenoptera: Encyrtidae), an important biological control agent, were investigated on the vine mealybug Planococcus ficus (Signoret) and the citrus mealybug Planococcus citri (Risso). The developmental performance of the parasitoid under different temperature conditions and its orientation behavior toward host- and plant-related odors were evaluated. Biological experiments were conducted under controlled laboratory conditions at four constant temperatures (15, 20, 25, and 30 ± 1 °C), and egg–larval period, pupal duration, total developmental time, adult emergence, and sex ratio were determined for both host species. In addition, parasitization success and mummy formation were examined on second-instar nymphs, third-instar nymphs, and young adult females of P. ficus and P. citri. The results demonstrated that developmental parameters of A. pseudococci varied depending on temperature and host species, while successful development occurred on both mealybug species. Host preference of adult parasitoids was assessed using a two-choice Y-tube olfactometer through 21 binary odor comparisons, including clean and mealybug-infested grapevine and citrus materials as well as host-related odor sources. Olfactometer assays revealed that A. pseudococci exhibited stronger orientation toward mealybug-infested plant materials and combined host–plant odors. Overall, the findings indicate that A. pseudococci is an effective biological control agent against both P. ficus and P. citri and can be successfully integrated into integrated pest management programs in vineyard and citrus production systems.