Asartepe sulama birliği alanında tuzluluk durumunun belirlenmesi
Determination of salinization in Asartepe irrigation district
- Tez No: 149835
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soil salinity, duration of salinization, salinity, Asartepe
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASARTEPE SULAMA BİRLİĞİ ALANINDA TUZLULUK DURUMUNUN BELİRLENMESİ Nursel GUNDUZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Bu çalışma, Asartepe Sulama alanında yüzey sulama yöntemlerinin uygulandığı koşullarda tuzlulaşma süresinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Asartepe Sulama alanından alınan toprak ve su örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçları ile, alandaki mevcut bitki deseni göz önüne alınarak yapılmıştır. Çalışmada bitki su tüketim değerlerinden yararlanılarak sulama ile toprağa verilecek sulama suyu miktarları belirlenmiş, araştırma alanındaki toprakların mevcut tuz miktarları, sulama suyunun tuz içeriği ve bitki özellikleri göz önüne alınarak kabul edilen varsayımlara göre toprakların tuzlulaşma süreleri hesaplanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; Asartepe Sulama alanı topraklarında, yüzey sulama yöntemlerinin uygulanması koşulunda ortalama 4.47 yıl sonra tuzluluk sorununun ortaya çıkacağı saptanmıştır. Bu tuzluluk sorununun ortaya çıkmaması için gerekli olan yıkama ihtiyacı 71,18 mm/yıl olarak bulunmuştur. 2004, 59 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Toprak tuzluluğu, tuzlulaşma süresi, tuzlulaşma, Asartepe
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF SALINIZATION IN ASARTEPE IRRIGATION DISTRICT Nursel GUNDUZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Stucture and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK This study was carried out to determine the duration of salinization under the surface irrigation conditions, in the Asartepe Irrigation District. Pyhsical and chemical properties of soil and water samples which taken from experiment field, and present cropping pattern have been taken into consideration in different phases for the study. Irrigation water requirements were determined by using crop water consumption values, Salinization durations were calculated based on the assumptions made by using current soil salinities, salt content of irrigation water and crop characteristics. Results have shown that in Asartepe Irrigation district, potential salinization problems would appear within 4.47 years under surface irrigation conditions. A leaching requirement of 71.18 mm/year was determined to prevent time salinization problem. 2004, 59 pages