Ankara havasında bulunan fungus sporlarının cinsleri ve bunların meteorolojik faktörlerle değişimi (2003-2004)
Atmosferic concentration of fungus spores in Ankara (2003) and the effect of meteorological factors
  1. Tez No: 149836
  2. Yazar: TALİP ÇETER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aeropalinology, Allergy, Fungus, Fungus spores
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ankara atmosferinde Ocak 2003-Kasun 2003 tarihleri arasında Burkard spor tutma aleti ile allerjen spor analizleri yapılmıştır. Botrytis sp., Fusarium sp., Nigrospor sp., Pitomyces sp., Drechslera sp., Epicoccum sp., Tonda sp., Stemphylium sp., Periconia sp., Curvularia sp., Exosporium sp., Spegazzinia sp., Tetracoccasporium sp., Timenticola sp., Dictiyosporium sp., Melanomma sp., Didium sp., Peospora sp., Coprinus sp., Agrocybe sp., Ganoderma sp., Boletus sp., Puccinia sp., Ustilago sp., Didymella sp., Leptosphaeria sp., Peronospora sp., Xylaria sp., Tek septalı askospor, Chatemium sp., Venturia sp., Ascobolus sp., Melanaspora sp., Sporomiella sp., Paraphaeria sp., Cladasporium sp. ve Alternaria sp. olmak üzere toplam 35 farklı cinse ait sporların teşhisi, günlük olarak yapılmış ve elde edilen veriler kullanılarak bu sporların aylık ve yıllık İm3 havadaki konsantrasyonları hesaplanmıştır. Ankara havasında en yüksek konsantrasyona Alternaria ve Cladosporium sporları sahiptir. Sıcaklık, rüzgar, yağış ve nispi nem gibi meteorolojik faktörlerin bu mantarların spor konsantrasyonlarının değişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Spor konsantrasyonları ile meteorolojik faktörler arasındaki bağlantının belirlenmesi için yapılan analizlerde tek başına açıklayıcı bir model bulunamamıştır. Meteoroljik faktörler çeşitli kombinasyonlarda spor konsantrasyonunu etkilemektedir, sporların konsantrasyonunu etkileyen en önemli meteorolojik faktörler ise sıcaklık ve nispi nemdir. ANAHTAR KELİMELER: Aeropalinoloj i, Alerji, Fungus, Fungus sporları
Özet (Çeviri)
Fungus air-spores were collected by means of a Burkard seven-day recording volumetric trap in Ankara atmosphere from January 2003 to December 2003. The daily, mountly, and annual concentrations of spores/m3 belonging to Botrytis sp., Fusarium sp., Nigrospor sp., Pitomyces sp., Drechslera sp, Epicoccum sp., Torula sp., Stemphylium sp., Periconia sp., Curvularia sp., Exosporium sp., Spegazzinia sp, Tetracoccasporium sp., Timenticola sp., Dictiyosporium sp., Melanomma sp., Didium sp, Peospora sp., Coprinus sp., Agrocybe sp., Ganoderma sp., Boletus sp., Puccinia sp., Ustilago sp., Didyme.Ua sp., Leptosphaeria sp., Peronospora sp., Xylaria sp., Tek septalı askospor, Chatemium sp., Venturia sp., Ascobolus sp, Melanaspora sp., Sporomiella sp., Paraphaeria sp., Cladasporium sp. and Alternaria sp. The resulting data reveoled that the influence of some enviromental factors on the spores varied for the durations of the year. The most important enviromental factor were found to be temperature and relative humidity.