Bazı arpa çeşitlerinin ağ benek hastalık etmeni Pyrenophora teres (Died.) Drechs.'e karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
Assessment of the reactions of some barley cultivars to the causal agent ef net blotch, Pyrenophora teres (Died.) Drechs.
- Tez No: 149838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barley net blotch, Pyrenophora teres, barley cultivars, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI ARPA ÇEŞİTLERİNİN AĞ BENEK HASTALIK ETMENİ Pyrenophora teres (Died.) Drechs.'e KARŞI REAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ Ayşen AKYOL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aziz KARAKAYA Türkiye' de yetiştirilen tescilli 15 arpa çeşidinin kontrollü iklim odasında fide döneminde arpada ağ benek hastalık etmeni Pyrenophora teres' in dört izolatına karşı reaksiyonları belirlenmiştir. İzolatlar Ankara ilinin değişik kesimlerinden toplanmıştır. Bu hastalığa karşı çeşitlerin gösterdiği reaksiyonlar arasında farklılıklar görüldüğü gibi, her bir çeşit düzeyinde izolatlar arasında da patojenisite ile ilgili küçük farklılıklar belirlenmiştir. Ele alınan çeşitlerden ikisi bazı Pyrenophora teres izolatlanna karşı dayanıklı bulunmuştur. Bu çeşitler Avcı 2002 ve Vamıkhoca 98' dir. Gölbaşı izolatı en virulent izolat olarak bulunmuştur. 2004, 37 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Arpa ağ benek hastalığı, Pyrenophora teres, arpa çeşitleri, Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ASSESSMENT OF THE REACTIONS OF SOME BARLEY CULTIVARS TO THE CAUSAL AGENT OF NET BLOTCH, Pyrenophora teres (Died.) Drechs. AyşenAKYOL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aziz KARAKAYA The seedling reactions of 15 registered barley cultivars grown in Turkey were determined in the controlled growth room to four isolates of Pyrenophora teres, the casual agent of barley net blotch. The isolates were collected from different parts of Ankara province. There were differences among the reactions of the cultivars to the isolates of the fungus. Isolates showed small differences in pathogenicity for each cultivar. Two cultivars (Avcı 2002 and Varmkhoca 98) were resistant to some isolates of Pyrenophora teres. Gölbaşı isolate was the most virulent isolate. 2004, 37 pages