Physokermes piceae (Sschrank)(yumrulu koşnil) (Homoptera: Coccidae)'in bazı morfolojik ve biyolojik özellikleri
Some morphological and biological characteristics of Physokermes piceae (Schrank) (Homoptera: Coccidae)
- Tez No: 149839
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMA ÜLGENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Physokermes piceae, biology, spruce, Ankara
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tezi Physokermespiceae (Schrank) (YUMRULU KOŞNİL) (HOMOPTERA: COCCÎDAE)'İN BAZI MORFOLOJİK VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ SemaTURGUTER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Physokermes piceae ladinlerin önemli bir zararlısıdır. Bu zararlının morfolojik ve biyolojik özellikleri 2001-2003 yılları arasında Piceae pungens üzerinde Ankara'nın şehir ekosisteminde araştırılmıştır. Çalışma sonunda P. piceae'ma yılda bir döl verdiği, kışı JJ. larva döneminde geçirdiği tespit edilmiştir. Dişiler ergin olana kadar üç, erkekler beş dönem geçirmektedir. Ovipar olan P. piceae, yumurtalarını vücut altında oluşan iki yumurta odacığına depolamaktadır. Yumurtlama mayıs ayında başlamakta ve haziran sonu temmuz ayı başmda hareketli larvalar görülmektedir. JJ. larva dönemi eylül-mayıs aylan arasında, ergin erkek ve dişiler nisan ortası görülmektedir. P. piceae erkekleri ibrelerin alt yüzeylerinde, dişiler ise dallarda bulunmaktadır. Bu türde erkeklerin populasyondaki oranı %S4.37, dişilerin % 45.62 olarak tespit edilmiştir. 2004, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Physokermespiceae, biyoloji, Ladin, Ankara
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME MORPHOLOGICAL AND BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Physokermes piceae (Schrank) (HOMOPTERA: COCCİDAE) SemaTURGUTER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor. Assist Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Physokermes piceae is an important pest of spruce species and its some morphological and biological aspects was studied on blue spruce (Picea pungens) in Ankara urban ecosystem in 2001-2003. P. piceae has one generation in a year and overwintered as the second larval stage. Females became adult by comleting three stages while males five stages. These oviparous insects stored their eggs in two chambers under their bodies. Oviposition started in May and crawlers appeared in the end of June beginning of July. The second larval stage appeared September-May period. Adult males and females were observed in the middle of April. Males mostly infested the lower needle surfaces while females prefered the surfaces of young branches. The ratio of the males in the population was 54.37 % while the females comprised 45.62 % of the population. 2004, 68 sayfa