Yerli nohut çeşitlerinin Fusarium oxysporum f.sp. ciceris ırklarına karşı reaksiyonları
The reaction of chickpea cultivars against races of Fusarium oxysporum f.sp. ciceris
  1. Tez No: 149840
  2. Yazar: AYFER MARTİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SARA DOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Chickpea, Wilt, Fusarium oxysporum f.sp. ciceris, Race
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YERLİ NOHUT ÇEŞİTLERİNİN Fusarium oxysporum f. sp. ciceris IRKLARINA KARŞI REAKSİYONLARI Ayfer MARTİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman :Prof. Dr.F. Sara DOLAR Nohut solgunluk etmeni Fusarium oxysporum £ sp. ciceris (Foc)'in ırk 0, 2, 3 ve 5 olmak üzere 4 ırkına karşı 16 tescilli nohut çeşidinin (Aydm 92, Küsmen, İzmir 92, Canıtez 87, Menemen 92, Uzunlu 99, San 98, Diyar 95, ILC 195/2, ILC 482, Damla 89, Aziziye 94, Cevdet Bey, Er 99, Gökçe, Akçin 91) gösterdikleri reaksiyon bu çalışmada belirlenmiştir. Irk 0 patojenitesi en düşük ırk olarak bulunmuştur. Bu ırka sadece 2 çeşit (Küsmen ve Uzunlu 99) hassas reaksiyon vermiştir. Aydın 92, İzmir 92, Menemen 92, Aziziye 94, Akçin 91 ve Er 99 dayanıklı, diğer 8 çeşit ise tolerant reaksiyon göstermiştir. Irk 2'ye, 3 çeşit hassas (ILC 195/2, ILC 482, Akçin 91), 12 çeşit tolerant ve sadece 1 çeşit (Gökçe) dayanıklı bulunmuştur. Irk 3 ve 5 'e ise 7 çeşit hassas, 8 çeşit tolerant ve 1 çeşit dayanıklı reaksiyon göstermiştir. Bu çalışmanın sonucunda Gökçe, Diyar 95 ve İzmir 92, birer ırka dayanıklı, 3 ırka tolerant reaksiyon göstererek Foc'a en dayanıklı çeşitler olmuştur. Uzunlu 99 ve ILC 482 ise en hassas çeşitler olarak değerlendirilmiştir. 2004, 34 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Nohut, Solgunluk, Fusarium oxysporum f.sp. ciceris, Irk
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE REACTION OF CHICKPEA CULTIVARS AGAINST RACES OF Fusarium f.sp.oxysporum ciceris Ayfer MARTİN Ankara University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Prof. Dr. F. Sara DOLAR Reactions of 16 registered chickpea cultivars (Aydın 92, Küsmen, İzmir 92, Canı tez 87, Menemen 92, Uzunlu 99, San 98, Diyar 95, ILC 195/2, İLC 482, Damla 89, Aziziye 94, Cevdet Bey, Er 99, Gökçe, Akçin 91) against four races (race 0, 2, 3 and 5) of wilt caused by Fusarium oxyspontm f. sp. ciceris (Foe) were determined in this work. Race 0 was the least virulent race. Only two cultivars (Küsmen and Uzunlu 99) showed susceptible reaction against this race. The cultivars, Aydın 92, Izmir 92, Menemen 92, Aziziye 94, Akçin 91 and Er 99 were resistant and other 8 cultivars were tolerant against race 0. Three cultivars (DLC 195/2, ILC482, Akçin 91) were susceptible against race 2 while 12 cultivars were tolerant and only one cultivar (Gökçe) was resistant. Seven cultivars were susceptible, 8 cultivars were tolerant and 1 cultivar was resistant against races 3 and 5. The cvs. Gökçe, Diyar 95 and İzmir 92 were the most resistant cultivars being resistant against 1 of each different race, and tolerant to 3 different races of Foe. Uzunlu 99 and ILC 482 cvs. were rated as the most susceptible. 2004, 34 pages