Haymana (GB Ankara) yöresi üst kretase-paleosen bentik foraminifer biyostratigrafisi
Upper cretaceous-paleocene benthic foramifera biostratigraphy of Haymana (SW Ankara) region
  1. Tez No: 149920
  2. Yazar: ZEYNEP ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZİRE ÖZGEN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Haymana, Stratigrafi, Paleontoloji, Bentik foraminifer, Üst Kretase, Paleosen, Ankara, Haymana, Stratigraphy, Paleontology, Benthic foraminifera, Upper Cretaceous, Paleocene
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET HAYMANA (GB ANKARA) YÖRESİ UST KRETASE - PALEOSEN BENTIK FORAMİNİFER BİYOSTRATİGRAFİSİ Yüksek Lisans Tezi ZEYNEP ALKAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Nazire ÖZGEN ERDEM Sakarya kıtasının güneyindeki Haymana baseninde yer alan çalışma alanında Üst Kretase - Orta Eosen sonu aralığında çökelmiş ve oldukça bol fosilli kesiksiz sedimanter istifler mevcuttur. Sunulan çalışma, Maestrihtiyen yaşlı Beyobası ve Daniyen yaşlı Çaldağ formasyonları üzerine yoğunlaşılmıştır. Beyobası formasyonu san renkli kumlu kireçtaşlan, killi kireçtaşı seviyeleri içeren kumtaşı ve kumlu kireçtaşı kayatürlerinden oluşur. Birim içerisinde Orbitoides medius megalaformis (Papp ve Kupper), Orbitoides apiculaîus Schlumberger, Siderolites calcitropoides Lamarck, Siderolites denticulatus Douville, Omphalocyclus macroporus (Lamarck), Hellenocyclina beotica Reichel, Nummofallotia kastamonica Özgen Erdem, Selimina spinalis İnan, Sırtina orbitoidiformis (Brönnımann ve Wirtz), Sirelina orduensis Meriç ve înan, Loftusia ketini Meriç, Marssonella oxycona (Reuss), Goupulloidina daguini Mariegibi karakteristik bentik foraminiferler tanımlanmıştır. Çaldağ formasyonu ise algli kireçtaşlan ile temsil edilmekte ve Planorbulina create Marsson, Haymanella paleocenica Sirel, Laffitteina bibensis Marie bentik foraminiferlerini kapsamaktadır. Paleontolojik, litolojik ve jeokimyasal veriler Beyobası formasyonu' nun oldukça hareketli, enerjisi yüksek, dış şelf ortamında; Çaldağ formasyonu'nun ise daha sakin iç şelf ortamında çökeldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UPPER CRETACEOUS-PALEOCENE BENTHIC FORAMINIFERA BIOSTRATIGRAPHY OF HAYMANA (SW ANKARA) REGION Master Thesis ZEYNEP ALKAN Cumhuriyet University Gradute School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Nazire ÖZGEN ERDEM The countinous sedimantary sequences including abundant fossils which deposited in Upper Cretaceous-Middle Eocene time interval have been investigated in the study area. The study area is located in the Haymana in the south of Sakarya Continent. The presented study focused on the Beyobasi formation of Maastrichtian age and Çaldağ formation of Danian age. Beyobasi formation is composed of yellow colored sandy limestone, clayey limestone, sandstone and limestone lithologies. In this unit, characteristic bentic foraminifera such as Orbitoides medius (D'archiac), Orbitoides gensacicus (Leymerie), Orbitoides medius megalaformis (Papp ve Kupper), Orbitoides apiculatus Schlumberger, Siderolites calcitropoides Lamarck, Siderolites denticulatus Douville, Omphalocyclus macroporus (Lamarck), Hellenocyclina beotica Reichel, Nummofallotia kastamonica Özgen Erdem, Selimina spinalis İnan, Sırtına orbitoidiformis (Brönnımann ve Wirtz), Sirelina orduensis Meriç ve İnan, Loftusia ketini Meriç, Marssonella oxycona (Reuss), Goupulloidina daguini Marie have been determined. Çaldağ formation is represented by limestone with algae lithologies and consists of benthic foraminifera such as Planorbulina create Marsson, Haymanella paleocenica Sirel, Laffitteina bibensis Marie. Paleontologic, lithologic and geochemical data of the Beyobasi formation indicates to the fact that it has been deposited in an outer shelf environment, which is active and rather has high energy, whereas the Çaldağ formation has been deposited in an inner calm shelf environment.