Yalova kenti alüvyal zeminlerinin mühendislik jeolojisi özellikleri
Engineering geological properties of the alluvium soils in the city of Yalova
- Tez No: 149929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dayanım, konsolidasyon, sıvılaşma, şişme, taşıma gücü, Yalova, zemin, Strength, consolidation, liquefaction, swelling, bearing capacity, Yalova, soil
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İİİ ÖZET Yüksek Lisans Tezi Yalova Kenti Alüvyal Zeminlerinin Mühendislik Jeolojisi Özellikleri DİIşad YAVUZER Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Y.Doç.Dr. Işık YILMAZ Yalova ili, Türkiye' deki en aktif zon olan Kuzey Anadolu Fay' ına olan yakınlığı nedeni ile önemli sismik tehlikelerle karşı karşıyadır. 17 Ağustos 1999 da Kuzey Anadolu Fayı' nda meydana gelen deprem sonrasında birçok bina ve yollar çok büyük hasar görmüş, yüzlerce insanın ölümüne neden olmuştur. Yukarıda belirtilen tüm bu gerçekler, deprem sonrası risklere karşı Yalova ili zeminlerinin jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi için bir çalışmanın yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Yalova ili yerleşim alanında yer alan zeminlerin dayanım, konsolidasyon, şişme ve sıvılaşma sorunlarının inşaat uygulamaları açısından değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışmada, arazi ve laboratuar çalışmaları olmak üzere başlıca iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çalışma alanının detaylı jeoloji haritası hazırlanmış, açılan 204 adet sondaj yardımı ile yeraltı jeolojisi, yer altı su düzeyleri ortaya çıkarılmış ve laboratuar deneyleri yapılması için örselenmiş ve örselenmemiş örnekler alınmış, yerinde (in-situ) arazi deneyleri yapılmıştır. Daha sonraki aşamada; alman zemin örnekleri üzerinde, indeks, dayanım, konsolidasyon ve şişme özellikleri belirlenmek üzere laboratuar deneyleri yapılmıştır. Elde edilen arazi ve laboratuvar deneyleri/gözlemleri verileri kullanılarak, çalışma alanı zeminleri, taşıma gücü, şişme potansiyeli ve sıvılaşma potansiyeli açısından değerlendirilerek haritalar hazırlanmıştır.IV Çalışma alanının depremselliği, gelecekte oluşması olası depremler, zeminlerin sıvılaşabilir özellikleri ve taşıma güçleri ile jeolojik özellikler dikkate alındığında, yerleşim ve yapı güvenlikleri açısından son derece riskli bölgelerin bulunduğu belirlenmiş olup, yapılaşma ve yerleşim sürecinde yukarıda belirtilen özelliklerin hassasiyetle dikkate alınması gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MSc Thesis Engineering Geological Properties of the Alluvium Soils in the CityOf Yalova Dilşad YAVUZER Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Işık YILMAZ The city of Yalova is exposed to significant seismic hazards because of its proximity to the North Anatolian Fault (NAF), the most active seismic zone in Turkey. The large earthquake of 17 August 1999 within the North Anatolian Fault caused widespread loss of life, and damage to buildings, roads, and lifelines in the Yalova area. All the above mentioned facts show the neceessity of studying geotechnical properties of the soils in the city of Yalova so as to determine major risk zones. This study presents results of both field and laboratory tests that have been used to determine the geotechnical properties such as index strength, consolidation, swelling, and asses liquefaction susceptibilities of the soils in Yalova. From the point of view of applied constwetion techiniques. In order to achieve the above mentioned objective, a detailed geological map was prepared initially. Then disturbed and undisturbed soil samples were taken from the drilled 204 boreholes. By using those boreholes, in-situ tests were conducted (SPT), the subsurface geology was made clear with the constructed cross-sections and groundwater depths were determined. In the second stage; index, strength, consolidation and swelling characteristics of soils were determined by laboratory experiments. By using the data obtained from laboratory experiments, in-situ tests, and observations, study area soils ere assessed from an engineering point of view;VI bearing capacity, and swell and liquefaction potential. Susceptibility maps were then prepared on the basis of these results. When the seismicity of the study area and the probability of future earthquakes, the bearing capacity of soils and their susceptibilities to liquefaction together with geological characteristics are taken into consideration, it can be seen that there are widespread areas in Yalova that are hazardous locations for settlement and the safe construction of buildings. It is imperative that the above mentioned conditions be taken into consideration when planning construction development in Yalova.