Gryllus campestris L. (Orthoptera: Gryllidae)'in genel esteraz ve lipaz aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of the activities of general esterase and lipase of Gryllus campestris L. (Orthoptera: Gryllidae)
- Tez No: 149930
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gryllus campestris, saflaştırma, total vücut lipazı, Gryllus campestris, purification, total body lipase
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GRYLLUS CAMPESTRIS L. (ORTHOPTERA:GRYLLIDAE)'İN GENEL ESTERAZ VE LİPAZ AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ ÖZLEM ORSÇELIK Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman Prof. Dr. M. Ali AKPINAR Bu çalışmada, Gryllus campestris L'in total vücut lipazının saflaştırılması ve bazı özellikleri araştırılmıştır. G. campestris L.'nin yalnızca abdomen kısımları 50 mM Tris/HCl ile homoj eleştirilmiştir. Vücut doku homojenatlan amonyum sülfat ile çöktürülmüş ve Sefadeks G-100 kolonundan geçirilmiştir. Protein miktarı, UV absorbans tekniğiyle belirlenmiştir. Aktivite ölçümleri fotometrik olarak yapılmıştır. Sefadeks G-100 ile total vücut lipazının saflaştırma katsayısı 0.81 bulunmuştur. Kazanılan aktivite yüzdesi % 21.84 hesaplanmıştır. Jel filtrasyon kromatografisiyle total vücut lipazının molekül ağırlığı 76.500 Dalton olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY MSc THESIS DETERMINATION OF THE ACTIVITIES OF GENERAL ESTERASE AND LIPASE OF GRYLLUS CAMPESTRIS L. (ORTHOPTERA: GRYLLIDAE) ÖZLEM ORSÇELİK Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Scienses Departman of Biology Supervisor Prof. Dr. M. Ali AKPINAR In this study, some features of lipase and the purification of total body lipase of Gryllus campestris L. was invastigated. Only abdomen parts of G. campestris L. were homogenized in 50mM Tris/HCl. Body homogenates were precipitated and passed though the Sephadex G-100 column. The quantity of the protein was determined by the UV absorbance technique. The enzyme activities were measured photometrically. A 0.81-fold activity and 21.84 % recovery were obtained by purified Sephadex G-100 column for total body lipase. The molecular weight of the body lipase was estimated to be about 76.500 Dalton by the gel filtration chromatography.