Kocaeli yöresi Triyas conodontlarının multielement taksonomisi
Multielement taxonomy of the Triassic conodonts of Kocaeli region
- Tez No: 149932
- Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Triyas, Anisiyen, Conodont, Multielement, Gebze, Kocaeli XII, Triassic, Anisian, Conodont, Multielement, Gebze, Kocaeli XIV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Doktora Tezi KOCAELİ YÖRESİ TRİYAS CONODONTLARININ MULTIELEMENT TAKSONOMİS! Ali Murat Kılıç Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Fuat ÖNDER İncelenen bölge Pontid Tektonik Kuşağı'nın (Ketin, 1966) batısında İstanbul Zonu (Okay, 2000) olarak adlandırılan tektonik birimin güneybatısında yer alır. Bu tektonik birimin, Skitiyen ve Moesiyen platformlarının olasılıkta Trükiye'deki uzantısı olup, Pontidlerin Sakarya Zonu'ndan Intra- Pontid süturu ile ayrılır (Okay, 2000). Bu çalışmada, Kocaeli Yarımadası' nda, eksiksiz bir istif sunan Triyas istifinin stratigrafisinin ortaya konması, makro ve mikro faunaların saptanması, birbirleriyle korele edilmesi ve biyozonların tespit edilmesi amacıyla bölgede yapılan öncel araştırmalara ek olarak yarımadanın güneyindeki çeşitli lokasyonlardan (Eskihisar-Dil İskelesi-Tepecik Köyü-Köseler Köyü-Gebze arasında kalan alandan) nokta örnekler alınmış ve Conodont içerikleri tespit edilmiştir. Buna göre Gebze güneyinde belirlenen bir lokasyon merkez alınarak (Orta Dere-Kurt Dere arası) ölçülü bir stratigrafik kesit alınmıştır. Ayrıca deneştirme amacıyla bu stratigrafik kesitin yakınındaki benzer litolojide refereans kesitleri alınmıştır. Bölgede daha önce tespit edilmiş olan Kamuellerella GEDİK ve Ketinella Gedik form cinslerinin evrimsel dağılımlarını ortaya koymak amacıyla alınan bu kesitlerden elde edilen Conodontlar aşağıda sunulmuştun Biri platform olmak üzere 3 yeni form cinsi ve bunlara ait 6 yeni form türü ile 11 form cinsine ait toplam 28 yeni form türünü verecek olursak; Anisigondolella bithynica n. gen. n. sp., Paragondolella praecornuta n. sp., P. golobardica n. sp., P. hirschiin. sp., Comudina reHexa n. sp., C. n. sp. A, Cratognathodus retrorsa n. sp., Enantiognathus bilateralis n. sp., Gedikella capkinogli n. sp., G. actinacanta n. sp., G. minima n. sp., Hindeodella merichi n. sp., Kamuellerella Mexa n. sp, K. oeztuerki n. sp., K strictabasalis n. sp., K. parvula n. sp., K oxyacantha n. sp., K. spectabilis n. sp., K. n. sp. A, K. n. sp. B, Ketinella alternantis n. sp., K. inaequalis n. sp., K goncuogli n. sp., K ascendens n. sp., Lonchodina yilmazi n. sp., L gracilis n. sp., Neohindeodella ornithoformis n. sp., N. n. sp. A, Neostrachanognathus propontisensis n. sp., Oenderella sengori n. gen. n. sp., O. altinerin. gen. n. sp., Prioniodina aldriedgin. sp., P. tekinin, sp. ve P. semicircularis n. sp.'dir. Bu formların dışında 21 form cinsine ait toplam 40 form türü elde edilmiştir. Bu Conodontlar şunlardır; Neohindeodella iriassica, N. aequiramosa, N. dropla, Diplododella triassica, Chirodella dinodoides, Chirodella cf. bipartite, Comudina igoi, Cratognathodus kochi, C. posterognathus, C. p. angulatus, C. p. posterognathus, Prioniodella prioniodellides, Prioniodella decrescens, Prioniodella ctenoides, Roundya magnidentata, Enantiognathus ziegleri, Lonchodina subsymmetrica, L pronoides, L muelleri, L venusta, Ozarkodina tortilis, Anastraphognathus sagittalis, Prioniodina XIlatidentata, P. pectiniformis, P. petraeviridis, P. multihamata, Ketinella langeri, K. maxicavata, Cypridodella mediocris, Kamuellerella gebzeensis, K. subsymmetrica, K. seymeni, K. brevibasalis, K. yurtseveri, Veghella delicatula, Paragondolella bulgarica, Neogondolella cf. haslachensis, Nicoraella kockeli, Oncodella pautzidentata, Hindeodella suevica. Elde edilen tüm bu form türlerinin kullanmasıyla oluşturulması mümkün olan Conodont aygıttan ise şunlardır; Cornudina breviramulis (Tatge, 1956); Comudina igoi Koike, 1996; Cratognathodus kochi Mosher, 1968; Neostrachanognathus tahoensis Koike, 1998; Nicoraella kockeli (Tatge, 1956); Gladigondolella tethydis (HUCKRIEDE, 1958); Neogondolella cf. haslachensis (Tatge, 1956); Paragondolella hanbulogi (Sudar ve Budurov, 1979); Paragondolella regale MOSHER,1970; Paragondolella timorensis (Nogami,1968); Paragondolella bulgarica Budurov ve Stefanov,1975. Biz bu aygıtlardan kuramsal olanlarının yerine sadece Gladigondolellid ve Paragondolellid aygıtları kullanmayı uygun bulduk. Gondolellid Conodontlann ontojenik ve evrimsel gelişimleri incelendiğinde bu elementlerin genellikle bir gelişim sürecinin devamı olduğu görülecektir. Bu konuda yaptığımız araştırmalar sonucunda Paragondolellid formların Neospathidlerden türediği öne sürülmüştür. Ayrıca bazı gondolellid formların (Neo-, Para-) Cratognathid elementlerden türediği yolundaki görüşlere ek olarak bu gelişim sürecinin ilk basamağında Neostrachanognathid ve sonrasında da Cornudinid formların yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca Triyas Conodontlarında multielement aygıtı oluşturulmasında karşılaşılan güçlükler ortaya konulmuş ve Paragondolelloid formlar için yeni bir multielement aygıtı önerilmiştir. Gladigondolelloid aygıt dışındaki, elementleri açıkça ortaya konulamayan gondolellid aygıtların (Neo- ve Para-) elementlerinin büyük çoğunluğu ortak kullanılmaktadır. Kamuellerellid, Gedikellid, Ketinellid ve Oenderellid formlar ise Anisiyen'de Paragondolelloid aygıtlar tarafından kulanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PhD Thesis Multielement Taxonomy of the Triassic Conodonts Of Kocaeli Region Ali Murat Kılıç Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fuat ÖNDER In this study, in order to bring up the stratigraphy of Triassic series that presents a complete sequences, to determine macro and micro faunas, to correlate them between themselves and to make their bizones clear - in addition to the former studites, that was made in this region - samples have been taken from various locations from the south of the peninsula (Eskihisar-Dil Iskelesi- Tepecik Village-The area between Köseler village and Gebze) and their Conodont contents have been determined. So, accepting the determined locations in the south of Gebze (the distance between Orta River and Kurt River) in the center, a measured stratigraphic columnar section was measured. I addition to this, two reference stratigraphic sections in the similar litology have been taken near this stratigraphic section in order to correlate. In order to put forward the evolutionnary dispersions of Kamuellerella GedIk and Ketinella GedIk form species that were found in this region formerly, Conodonts that have been taken from these samples will be given below; We give you below three new form genera (one them is platform), six new form species that are belonged to the types above, twenty-eight new form type that are belonged to eleven form type; Anisigondolella bithynica n. gen. n. sp., Paragondolella praecornuta n. sp., P. golobardica n. sp., P. hirschii n. sp., Comudina reflexa n. sp., C. n. sp. A, Cratognathodus retrorsa n. sp., Enantiognathus bilateralis n. sp., Gedikella capkinogli n. sp., G. actinacanta n. sp., G. minima n. sp., Hindeodella merichi n. sp., Kamuellerella inflexa n. sp, K. oeztuerki n. sp., K. strictabasalis n. sp., K. parvula n. sp., K. oxyacantha n. sp., K. spedabilis n. sp., K. n. sp. A, K. n. sp. B, K.etinella altemantis n. sp., K. inaequalis n. sp., K. goncuogli n. sp., K. ascendens n. sp., Lonchodina yilmazi n. sp., L gracilis n. sp., Neohindeodella omithoformis n. sp., N. n. sp. A, Neostrachanognathus propontisensis n. sp., Oenderella sengori n. gen. n. sp., 0. altineri n. gen. n. sp., Prioniodina aldriedgi n. sp., P. tekini n. sp. and P. semicircularis n. sp. Apart from these forms, 40 forms kind have been gotten that are belonged to twenty-one form kind. These conodonts are; Neohindeodella triassica, N. aequiramosa, N. dropla, Diplododella triassica, XIIIChirodella dinodoides, Chirodella cf. bipartita, Cornudina igoi, Cratognathodus kochi, C. posterognathus, C. p. angulatus, C. p. posterognathus, Prioniodella prioniodellides, Prioniodella decrescens, Prioniodella ctenoides, Roundya magnidentata, Enantiognathus ziegleri, Lonchodina subsymmetrica, L pronoides, L muelleri, L venusta, Ozarkodina tortilis, Anastraphognathus sagittâlis, Prioniodina latidentata, P. pectiniformis, P. petraeviridis, P. multihamata, Ketinella langeri, K. maxicavata, Cypridodella mediocris, Kamuellerella gebzeensis, K. subsymmetrica, K. seymeni, K. brevibasalis, K. yurtseveri, Veghella delicatula, Paragondolella bulgarica, Neogondolella cf. haslachensis, Nicoraella kockeli, Oncodella pautzidentata, Hindeodella suevica. The conodont apparatuses whose formation is possible by using these forms that have been gotten are; Cornudina breviramulis (Tatge, 1956); Cornudina igoi Koike, 1996; Cratognathodus kochi Mosher, 1968; Neostrachanognathus tahoensis Koike, 1998; Nicoraella kockeli (Tatge, 1956) Gladigondolella tethydis (HUCKRIEDE, 1958); Neogondolella cf. haslachensis (Tatge, 1956) Paragondolella hanbulogi (Sudar ve Budurov, 1979); Paragondolella regale MOSHER.1970 Paragondolella timorensis (Nogami,1968); Paragondolella bulgarica Budurov ve Stefanov,1975 We find table to use only Gladigondolellid and Paragondolellid apparatuses instead of theoretical ones from all of these apparatuses. Moreover; the difficulties that have been faced when constituting multielement apparatus in Triassic Conodonts have been put forward and a new multielement apparatus has been suggested for Paragondolelloid forms. Apart from Gladigondolelloid apparatuse, gondolellid apparatuses (Neo-, Para-) whose elements can not put parth clearly. By examining the ontogenic and evolutionary developments of Gondolellid conodonts one can see these elements are generally the continuation of a development process. After our researches that have been made on this subject we claim that; Paragondolellid forms have been derived from Neospathids. Apart from this, in addition to the opinions that some Gondolellid fomrs (Neo-, Para-) have been derived from Cratognathid elements, at the first step of that development process and afterwards Cornudinid forms must take positions. A great many of its elements are being shared. KamuelleFellid, Gedikellid, Ketinellid and Oenderellid forms are being used by Paragondolellid apparatuse in Anisian.