Kocaeli yöresi makrofunguslarının belirlenmesi
Determination of macromycetes in the region of kocaeli
- Tez No: 237414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEŞİR YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Makromantar, Kocaeli, orman, sistematik, Macrofungi, Kocaeli, forest, systematic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
?Kocaeli Yöresi Makrofunguslarının Belirlenmesi? isimli bu tez çalısmasıKocaeli ili sınırları içerisinde bulunan makrofungusların belirlenmesi amacıylayapılmıstır. Bilindigi üzere bu tür çalısmaların amacı, türlerin teshisini yapmak,sistematikteki yerini belirlemek ve yayılıs alanını saptamak olarak özetlenebilir.Çalısmanın ilk asaması olarak öncelikle makrofunguslar ile ilgili olarakkaynaklar taranmıs ve gerekli bilgiler toplanmıstır. Bununla birlikte araziçalısmalarının yürütülecegi yerler belirlenmis ve numune toplama islemlerinegeçilmistir. Araziden toplanan örnekler ile ilgili bilgiler arazi kayıt defterine islenmisve söz konusu örnekler bulundukları yerlerden özenle sökülmüs ayrı ayrıposetlendikten sonra teshis için laboratuara getirilmistir.Laboratuara getirilen örneklerin üreme organlarının sapka, lamel ve sapları ilekesitlerine ait iç morfolojik özellikleri ortaya çıkarılmıstır. Bu islem sırasındasapkaya ait; sekil, büyüklük, renk, renk degisimi, merkezi olup olmadıgı, lamel veyapor yapısı, etli kısmın kıvamı ve kokusu gibi özellikler, sap kısmına ait; uzunluk,renk, renk degisimi, sekil, öz suyunun olup olmadıgı, eger varsa yaka ve kalıntılaraait özellikler not edilmistir.Bununla birlikte laboratuara getirilen her bir örnegin olgun üremeorganlarından bir tanesi seçilerek spor izi elde edebilmek amacıyla, sapkanındelikçikli veya lamelli kısmı asagı gelecek sekilde beyaz bir kâgıt üzerineyerlestirilmis ve düsen sporların olusabilecek bir hava akımından etkilenmemesi içinüzeri kapatılmıstır. En az 12 saat bekledikten sonra olusan spor izinin rengikaydedilmistir.Arazi ve laboratuar çalısmaları sonucunda elde edilen bilgilerin söz konusuliteratür bilgileriyle karsılastırılması sonucu makromantarların teshisi yapılmıstır.Yapılan bu çalısmanın sonucunda; Kocaeli li sınırları içerisinde,Basidiomycetes sınıfına ait 79, Ascomycetes sınıfına ait 10 olmak üzere toplam 89makromantar türünün yörede yayılıs gösterdigi anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis entitled ?Determination of Macromycetes in the Region ofKocaeli? was carried out to identify macrofungi species growing in the province ofKocaeli. The aim of these types of studies can be summarized as to identify species,to determine its rank in the systematic and to delineate the species? distribution area.In the first step, the literature on the macrofungi was studied, and the relevantinformation was collected. The samples were collected following determining thefield sites for collection. All of the relevant information on the samples collected wasrecorded. Each sample was later carefully excavated, bagged separately andtransferred to the lab.The internal morphological characteristics of the reproductive organsincluding the cap and lamella of the samples were determined. The capcharacteristics including shape, dimension, color, color change, centrality, andlamella or pore structure, and the odor and degree of density of the succulent partwere determined. Various features of the stem including length, color, color change,and the existence of stem as well as the ring and residuals, if existed, were alsonoted.Moreover, in order to determine spore print, one reproductive organ wassampled for each sample brought to the lab. The porous part of the cap was placed ona white sheet and protected from air currents that would sweep the fallen pollens. Atleast 12 hours later, spore print?s color was captured on the sheet.The macrofungi was identified after the information collected from the fieldsites and the lab study had been compared with the literature. At the end of thestudy, 89 macrofungi species, 79 of which belonged to the Basidiomycetes class and10 of which were of the Ascomycetes class were indentified in the province ofKocaeli.