Bolu-Sakarya-Kocaeli yöresi mikrodepremlerinin birleşik odak mekanizması çözümleri
Composite mechanism solutions for microearthquakes of the Bolu-Sakarya-Kocaeli area in between june 1994 to october 1996
- Tez No: 76836
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KAYIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismisite, Birleşik Fay Mekanizmaları ve P- ve T- Eksenleri, Seismicity, Composite Focal Mechanisms and P- and T- axes
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOLU - SAKARYA - KOCAELİ YÖRESİ MİKRODEPREMLERİNİN BİRLEŞİK ODAK MEKANİZMASI ÇÖZÜMLERİ Salih KARAKIŞA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Turan KAYIRAN 1998, Sayfa: 59 Jüri: Prof. Dr. Turan KAYIRAN Prof. Dr. Ergun GÖKTEN Doç. Dr. Abdullah ATEŞ Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı kesiminde; Bolu-Sakarya-Kocaeli yöresinde“Türk-Alman Depremlerin Önceden Belirlenmesi Projesi”kapsamında çalıştırılan 10 adet sismoloji istasyonundan 22 Haziran, 1994-10 Ekim, 1996 tarihleri arasında eldeledilen mikrodepremlerin P-dalgası ilk hareket yönleri kullanılarak birleşik fay mekanizması çözümleri yapılmıştır. 12 grup altında yapılan fay mekanizması çözümlerinden bulunan f aylanmaların 9 grubun sağ. yönlü doğrultu atımlı faylanmalar, 2 grubun ters faylanmalar ye 1 grubun da normal' faylanma verdiği ve bu çözümlerin (Grup-1, 4 ve 5 dışında) bölgenin mevcut tektoniği ile uyumlu olduğu görülmektedir. Ancak, Grup-4 ve 5; Adapazarı' nın yaklaşık 10 km. doğusundan kuzeye uzanan bölümde oluşan depremlerin mekanizma çözümleridir ve ters faylanma olarak bulunmuştur. İzmit-Sapanca fayının batı kesiminde oluşan depremlerin odak mekanizması (Grup- 1) çözümleri ise normal faylanma olarak bulunmuş fakat bu çözümde kullanılan sismik istasyonların azimutal dağılımlarının yetersiz olduğu görülmektedir. Gruplandınlmış depremlerin derinliklerine bağlı olarak yapılan çözümlerinde (a=l- 10 km, b=10-25 km) sonuçların çok fazla değişmediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis COMPOSITE MECHANISM SOLUTIONS FOR MIKROEARTHQUAKES OF THE BOLU-SAKARYA-KOCAELİ AREA IN BETWEEN JUNE 1994 TO OCTOBER 1996 Salih KARAKIŞA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Turan KAYIRAN 1998, Pages : 59 Jury : Prof. Dr. Turan KAYIRAN Prof. Dr. Ergun GÖKTEN Assoc. Prof. Dr. Abdullah ATEŞ The composite focal mechanism solutions are determined.using,P-waye first motion data from ten local seismological stations belonging to the Turkish-German Earthquake Research Project for microearthquakes which occurred in the Bolu - Sakarya - Kocaeli region ( at the. western part of the North Anatolian Fault Zone >.during the period June 22, 1994 to October 10, 1996. ¦' ; Most results of these composite focal mechanism solutions show right-lateral strike slip faulting in agreement with the movement of the NAFZ except for the solutions of group- 1, 4 and 5. Group-4 and 5 are the thrust faulting that took place to the North from 10 km. east of Adapazarı as well as it has high seismic activity. The composite mechanism solution for the earthquakes (Group- 1) that occurred at the western part of the İzmit - Sapanca fault, has a normal faulting. There is not enough azimuthal distribution of seismological stations in that area.