Fingerprint detection in digital images
Dijital resimlerde parmak izi saptanması
- Tez No: 150001
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü hatası ayıklama, parmak izini siyah-beyaz yapma, parmak izi inceltme, görüntüdeki parçalan gruplandırma vı, Noise elemination, binarisation, thinning, clustering IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
öz Dijital resimlerde parmakizi saptanması Fakılı, Defne Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ziya Güvenç Haziran 2004, 65 sayfa Parmak izinden yola çıkarak kimlik belirlemesi, kimlik belirlemek için kullanılan yöntemlerden en güvenilir olanlarındandır. Çünkü her kişinin kendine özgü farklı bir parmak izi vardır ve bu yaş ilerledikçe değişmez. Doğumdan ölüme kadar aynı şekil özelliklerini korur. Parmak iziyle kimlik belirlemesi eski Çin devletinde ilk olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu tezin birinci konusu parmak izinden kimlik belirlemede yapılacak gerekli işlemlerden oluşmaktadır. Bu tezde parmak izi kimlik belirlemesinde gerekli olan ilk üç aşama üzerinde durulmaktadır. Bu aşamalar sırasıyla; hatalardan arındırma (filtreleme yoluyla), keskinleştirme, bulanıklaştırarak keskin ve gereksiz detayları yumuşatma, imajı binary imaj formatma çevirme ve parmak izi çizgilerini inceltme aşamalarıdır. Bu tezde parmak izi algılaması için gerekli olan aşamalardan, bu aşamalar bahsedilmektedir.Bu tezin ikinci konusu ise bir dijital imajda parmak izini saptama için gerekli işlemlerden oluşuyor. Bir dijital imajda parmak izinin ve arka planda yazıların olduğu düşünülürse bu parmak izini saptamak ve ayırmak tezin ikinci konusudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fingerprint Detection in Digital Images Fakik, Defne Ms, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ziya Güvenç JUNE 2004, 65 pages Person identification from fingerprints is one of the most reliable techniques in identification systems the reason is that every person has got a unique fingerprint and it does not change with age. It preserves the same pattern characteristics from birth to death. Person identification from fingerprints goes back to early China. This thesis subject is mainly fingerprint detection and processing, but to mention it in detail; concerning a digital image with fingerprints and some other background (background with text) one part of the thesis is to detect and separate the fingerprints into another file. Another part of the thesis is to let fingerprints go through a preprocessing stage and pre-identification stages to make the fingerprint ready for identification stages. So the first three stages of fingerprint identification 111are discussed. These three stages are preprocessing, binarisation and thinning. All these two parts of this thesis will be discussed later in detail. The stages that the fingerprint has to go through are preprocessing, binarisation and thinning stages. In preprocessing noise is eliminated and the image is smoothed if needed. In binarisation the fingerprint image turns into an image consisting of only black and white colors. This means with no colors in the grayscale range, but only black and white colors. In thinning on the other hand, the lines in the fingerprint pattern go through a thinning process which makes the lines thinner but still visible.